www.polis.ba

Za sedam prvopričesnika u Bihaću

U kruhu i vinu, posvećenim na oltaru, prisutan je sam Isus Krist. Onaj o kome ste slušali sve od početka vremena. Onaj koji je stvarao, praštao, dugu na nebo postavljao, koji se u konačnici Utjelovio pa još više praštao, kojeg baš po tome prepoznajete, po dobroti i blagosti, prisutan je već duže vrijeme u vašem životu i sjećanju

Starinska jedna pjesma s nekadašnjih slavlja Prve pričesti lijepo nas uvodi u otajstvo ovog svetog sakramenta. Ide ovako:

Dijete: Što mi radiš moj Isuse u tom malom stanu?

Isus: Tješim duše ojađene i dajem im hranu.

Dijete: Zar i noću u tom stanu radi nas prebivaš?

Isus: I po noći drago dijete, dok ti slatko snivaš.

Dijete: Ja sam čuo da se tužiš na nevjeru ljudi.

Isus: Istina je dijete drago, ti mi vjerno budi.

Dijete: A što mora radit onaj koji tebe ljubi?

Isus: Mora pazit da me grijehom nikad ne izgubi.

Dok mi slatko snivamo, on je uz sve nas, „tješi duše ojađene i daje im hranu“. Isus je radost i utjeha. Možda to i najbolje znaju djeca. Nitko nije tako pažljiv u slušanju Isusovih čudesa kao djeca. I nitko se toliko ne raduje kao dijete kojem obećaš ispričati priču o Isusu. I onda vas sluša kao netko tko to duboko proživljava, osjeća i razumije. I opet nitko nije tako blizak i s tako puno povjerenja pristupa svemu što Bog čini svome narodu kao djeca. Možda je tomu tako jer Bog svojim vjernima govori. A oni ga prihvaćaju otvorena srca bez viška pameti. Bog im šapuće jasno i razgovijetno: Njemu ništa nije nemoguće. Cijela ta duga povijest Božjeg hoda s ljudima njima je do u detalje poznata, jer su pažljivi slušači njegove objave. I ne samo pažljivi, nego i dobri, jer se nerijetko nad grešnim ljudima sažale i priču po svojim mjerilima prekroje. Tako recimo u arku ne bi samo po dvije životinje od svake vrste stavljali, puno bi više oni njih spasili. Ili bi žalobni Bogu naložili da Egipćane i njihova bojna kola ipak ne potopi. Boga nagovaraju da bude milosniji. Oni znaju gledati svijet Božjim očima. I silno se raduju kad ono Bog dugu na nebo postavi, jer je to znak da se sve, baš sve, može oprostiti. Pa čak i ono što sami sebi ne bi oprostili, ili ono što od stida nikome drugome ne bi priznali. Zato i Isusa u potpunosti razumiju kad se s njim po prvi puta susretnu. Dobar kao kruh, blagotvoran kao sunce, tako su mi ga znali opisivati. Neposredni u svojoj znatiželji. A ništa nije tako ljekovito kao dječja neposrednost i znatiželja. Jer i to je Božja osobina. Naslušah se mnogih ispovjedi dječje vjere, poput ove: Isus je moje sunce, moja kiša, moje sve. Ti su mi najmanji bili najveći učitelji i radosni svjedoci vjere.

Sakrament svete pričesti koji ćete danas primiti velik je korak, njime još uvijek ostajete u djetinjstvu a pružate još bliže ruke Bogu. Vaša će bliskost tim veća biti. Iz dana u dan, rasli ste u ljudskosti, i riječ vas je Božja oblikovala, činila vas boljim kćerkama i sinovima, prijateljima, učenicama, rasli ste u vjeri. A sada se susrećete s Proslavljenim Gospodinom, prisutnim u svako vrijeme i na svakom mjestu , svojim tijelom posvuda, pod svetim prilikama. Božja vas je Riječ dovela do ovog trenutka, sada uzimate Sveto Tijelo kako biste rasli i napredovali u dobroti, blagotvornosti sve do svetosti. Bili bliže Bogu i ljudima. I to je sva istina. Više od toga nema.

U kruhu i vinu, posvećenim na oltaru, prisutan je sam Isus Krist. Onaj o kome ste slušali sve od početka vremena. Onaj koji je stvarao, praštao, dugu na nebo postavljao, koji se u konačnici Utjelovio pa još više praštao, kojeg baš po tome prepoznajete, po dobroti i blagosti, prisutan je već duže vrijeme u vašem životu i sjećanju. Svaka vam je misa podsjetnik na njega, sjećate se Posljednje večere, njegove zajednice učenika, i neki vas od njih uvijek iznova rastuže, no svejedno, Isus ipak ide dalje, sve do Uskrsne Proslave.

Sada ste vi ta zajednica učenika okupljena da blaguje Njegovo tijelo, da se moli, i propovijeda, i služi, i prisjeća njegova otkupiteljskog čina. Svojim prisustvom ponazočujete njegov život, njegova spasonosna djela, njegove otkupiteljske riječi. Jer u Njegovom se životu ostvarilo i ponudilo ljudima ono što su najviše željeli, više ljubavi, više dobrote, više milosti, i više praštanja. Slično onome što ste sami željeli dok Vam se Bog otkrivao u svojim pričama.

Po sakramentu svete pričesti sudjelujete u toj Njegovoj gozbi ljubavi. I još nešto, Njegova ste slika i prilika pred ljudima.


Roberta Nikšić