www.polis.ba

Svijet drevne Rusije kako ga vidi umjetnik Vsevolod Ivanov

Njegova umjetnost je most koji povezuje Ruse s njihovom prošlošću, posebice mitskom. Slikanje mu, kako kaže, ima edukativnu svrhu

Vsevolod Borisovich Ivanov je talentirani ruski umjetnik koji se nadahnjuje tradicijom i poviješću Rusije, posebno srednjovjekovnom. Rodio se 1950. u Belomorsku. Umjetničku školu završio je u Tveru.

Njegova umjetnost je most koji povezuje Ruse s njihovom prošlošću, posebice mitskom. Slikanje mu, kako sam kaže, ima edukativnu svrhu. Također smatra da je povijest drevne Rusije krivotvorena. Da bi to ispravio, Ivanov skuplja stare priče i legende i stvara vlastitu sliku svakodnevnog života predaka današnjih Rusa.

Njegov umjetnički rad sadrži seriju slika pod nazivom „Vedic Rus“, koje – po njegovoj zamisli – odražavaju stvarnu prošlost Rusije, odnosno život u zemlji Hiperborejaca (prema grčkoj mitologiji ti su ljudi živjeli na krajnjem sjeveru Europe i do njih se nije moglo doprijeti ni kopnom ni morem, živjeli su u suncu, miru i obilju). On smatra da su vanzemaljski brodovi, domaći mamuti, zmajevi, arhitektura inspirirana Atlantidom i dr. bili dio civilizacije te drevne Rusije, koju je on u svojim slikama idealizirao.

Nekoliko slika će nam pokazati kako je, prema autorovoj mašti, izgledala civilizacija u zemlji Hiperborejaca.

Prema Ivanovu, u drevnoj Rusiji se vjerovalo da postoje dva boga, Bijeli i Crni.

 

Dolazak Peruna, slavenskog boga grmljavine i svjetla.

 

Medvjedi su bili domaće životinje, prema Ivanovu.

 

Scena iz svakodnevnog života.

 

Proljeće

 

Rusi odlaze, vukovi dolaze.

 

Izvori: 12; 3.