www.polis.ba

Polisov retrovizor: Kad nemate svoju, čuvajte srpsku

IZBOR SEDAM DOGAĐAJA KOJI SU OBILJEŽILI TJEDAN IZA NAS

  1. siječnjaU prva dva tjedna siječnja 2022. u BiH ugašeno 65 firmi

Uvidom u sudske registre u BiH, u prva dva tjedna ove godine propalo je 65 firmi u oba entiteta. Više od 10.000 računa privrednika je blokirano tokom 2021. godine, prema podacima Centralne banke BiH od 4. siječnja.

„To, da tako kažem, ‘zveckanje oružjem’, prijetnjama i tako dalje, govoreći o nekoj disoluciji i tako dalje, sigurno dovodi do toga da određeni investitori razmišljaju da stave na standby odluku o tome da im BiH bude neka šansa za pokretanje biznisa ovdje, za prebacivanje dijela proizvodnih kapaciteta u BiH, dok se ne vidi u kom pravcu stvari idu“, kaže za Radio Slobodna Evropa predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić.

„Da bi neko donio odluku da uopšte krene u takvu investiciju, da svoje buduće poslovanje u narednim decenijama smjesti na određeni prostor, taj prostor mora biti stabilan i ne smije biti nikakvih tenzija“, dodaje Jašarspahić.

Na žalost, u idućem razdoblju puno su izvjesnije tenzije nego stabilnost. U ovom trenutku politička kriza u BiH dostiže svoj vrhunac koji se očituje u nemogućnosti ikakvog političkog dogovora o budućnosti BiH, nefunkcioniranja zakonodavne i izvršne vlasti na najvišoj razini, otvorenog govora mržnje i huškanja što dovodi do slabljenja i odustajanja od gospodarskih investicija. Naravno, sve to uzrokuje odlazak mladih koji je iz godine u godinu sve veći. Porazno je biti svjedokom takvog propadanja.

  1. siječnja – Poskupljene hrane, još jedan udarac siromašnima

Politička kriza, slabljenje gospodarstva, male plaće i mirovine, a cijene osnovnih potrepština su sve veće. Na žalost, ovo je još jedan udarac na ionako siromašne građane naše zemlje. U ovoj zemlji prema podacima s kraja 2021. živi oko 700 tisuća umirovljenika. Od toga, u Federaciji oko 430 tisuća, s prosječnim primanjima od 489,5 KM (oko 250 eura), te u Republici Srpskoj oko 270 tisuća, s prosječnim primanjima od 414,46 KM (oko 212) eura, podaci su entitetskih mirovinskih fondova.

Prosječna isplaćena neto plaća u Bosni i Hercegovini je 1006 KM (513 eura), službeni je podatak Agencije za statistiku BiH za prijavljene plaće. Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao koncem prošle godine iznosi 2101,71 KM (1075 eura) i jasno je izračunati kupovnu moć prosječnog bosanskohercegovačkog potrošača.

Povećanje cijena u BiH ne prati i povećanje plaća. Glas sindikata je potpuno ugašen, a najveći udarac opet će pretrpjeti oni najsiromašniji kojih je u BiH sve više. Pučke kuhinje, centri za socijalnu pomoć i karitativne organizacije svakodnevno su sve traženija mjesta kakve takve pomoći. Obični čovjek u BiH je prepušten samom sebi, a kad je tako, onda oni najsiromašniji najviše i trpe.

  1. siječnjaŽidovi opet prijetnja Sarajevu

Dosta se prašine u BiH podiglo kada je nekoliko medija, prvenstveno iz Sarajeva, izvijestilo da u Sarajevu, točnije u Istočnoj Ilidži privremeno boravi nekoliko židovskih obitelji, pripadnika skupine „Lev Tahor“ (čisto srce) inače ultraortodoksnih Židova. Grupu je, kako navodi nerezidentni rabin židovske općine u Sarajevu Eliezer Papo, osnovao Šelomon Helbranc 1970-ih, dijete sekularnih roditelja. „To je jedna od ultraortodoksnih grupa koja se protivi postojanju države Izrael, iz ideoloških, vjerskih, metafizičkih razloga. Smatraju da će židovsko trpljenje dovesti do božanskog smilovanja koje će uroditi božanskom intervencijom da riješi židovski narod suvremenih taguta i on će da uspostavi pravedno carstvo na zemlji i usred njega će da postavi Hram“, objašnjava Papo.

Prema načinu života, unutarnjem organiziranju zajednice, grupa je često pod lupom država u kojima boravi posebno kada je u pitanju odgoj djece. No, pod lupom medija u BiH nije se našla zbog toga, nego jer ju je nekoliko „uplašenih“ mještana prijavila Službi za poslove sa strancima budući da „grupa izgleda čudno, oblači se čudno, glasno se moli i ne pričaju ni s kim“. Ovo je za medije potvrdio Slobodan Ujić, direktor Službe, rekavši da su inspektori posjetili strane državljane, provjerili njihovu dokumentaciju i utvrdili da je sve po zakonu, osim što ih domaćin, vlasnik dvije kuće u kojima su smješteni, nije prijavio kao strane državljane koji borave kod njega. On je zbog toga dobio kaznu, potvrđeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Tako su naši „uplašeni“ građani izazvali salvu uvredljivih komentara po društvenim mrežama na račun ove židovske skupine, koja je postala nesnošljiva prijetnja mirnom, sigurnom i idiličnom životu naših sarajevskih građana.

  1. siječnjaOdlazak nadbiskupa Puljića i jedan veliki žal

Papa Franjo danas je umirovio vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića. Nakon što je 31 godinu bio na čelu Vrhbosanske nadbiskupije, zamijenit će ga nadbiskup Tomo Vukšić.

Kardinalu Vinku želimo dug život i dobro zdravlje. Ono što ostaje jest žal što se u službi glavnog crkvenog čovjeka u BiH nikad nedvosmisleno i jasno nije distancirao od zle i pogubne politike predstavnika hrvatskoga naroda u BiH, koji su taj isti katolički narod, posebno u Bosni i Posavini, više puta izdali i prodavali. Sjetimo se samo tragičnoga rata i izdaje Bosanske Posavine i katolika s područja njegove rodne biskupije, banjolučke, „humanog“ preseljenja katolika iz Srednje Bosne, nepotrebnog rata s Muslimanima… U svemu tome politički vrh HDZ-a BiH kao slijepi poslušnici Tuđmanova HDZ-a činio je katastrofalne pogreške od kojih se i dan danas bosanski Hrvati ne mogu oporaviti. Umjesto moralno jasne i dosljedne osude takve politike koja je morala doći iz vrha Crkve, svjedočili smo uopćenim izjavama u kojima su svi krivi, u kojima su se čak dobro detektirale posljedice, ali nikada jasno i uzroci, u kojima je naposljetku svjetovna i politička religija obeskrijepila evanđelje. Zbog takvih politika veliki broj katolika je nastradao, a danas iz dana u dan iseljava. A crkveni ljudi, oni vodeći, biskupi i svećenici, izbjegavaju se suočiti sa svojom povijesnom odgovornošću i obvezom da započnu novi put izvan smrtonosnog zagrljaja nacionalne politike i demona novca.

  1. siječnjaLjudska ravnodušnost ubila čovjeka na ulici

Da živimo u svijetu u kojem je jedna od temeljnih osobina ravnodušnost prema drugima, svjedoči tragična smrt 85-godišnjeg fotografa Renéa Roberta u Parizu. Kako javlja više medija, nesretnik je umro nakon što je pao i proveo devet sati potpuno ignoriran od prolaznika na hladnom pločniku ulice u centru grada.

Ovaj švicarski fotograf, poznat po fotografijama nekih od najpoznatijih španjolskih zvijezda flamenca, umro je nakon što se okliznuo tijekom jedne od noćnih šetnji u pariškom kvartu u kojem je živio, a prema riječima njegovog prijatelja, novinara Michaela Mompontetua, Robert je pao na nogostupu. „Imao je vrtoglavicu i pao je. Nije mogao ustati, ležao je na hladnoći devet sati dok neki beskućnik nije pozvao hitnu pomoć. Prekasno! Zadobio je hipotermiju i nije mogao preživjeti. Tijekom tih devet sati nijedan prolaznik nije stao provjeriti zašto ovaj čovjek leži na nogostupu. Nijedan“, napisao je Mompontetu u seriji tweetova.

On je saopćio okolnosti smrti prijatelja i za France TV Info, na kojem je rekao da je Roberta „ubila ravnodušnost. Ako bi ova strašna smrt mogla poslužiti nekom cilju, to bi bilo ovo: kada čovjek leži na nogostupu, trebali bismo provjeriti što je – bez obzira na to koliko smo zauzeti. Zaustavimo se na trenutak“, rekao je Mompontetu.

Istaknuo je da mnogi ljudi, uključujući i njega samog, često gledaju na drugu stranu kada su u pitanju ljudi na ulici. Smrt, koja se dogodila na području Pariza gdje spavaju mnogi beskućnici, izazvala je debatu o građanskoj odgovornosti i osnovnoj pristojnosti. Uvijek je aktualan Isusov Samarijanac. Uvijek neki zaobilaze čovjeka u nevolji. Uvijek važi pitanje tko je komu i kako bližnji?

  1. siječnja – Papa Franjo: Ako su pravedni, porezi su u službi općeg dobra

Biblija ne demonizira novac, već nas poziva da ga ispravno koristimo, da mu ne robujemo, da ga ne idoliziramo, napomenuo je danas Papa Franjo u obraćanju zaposlenicima talijanske Agencije za prihode, a prenosi Vatican news, te dodao kako ispravno koristiti novac nije jednostavan zadatak. Načela zakonitosti, nepristranosti i transparentnosti su dragocjeni putokaz kako bismo bili odgovorni jedni za druge, počevši od najpotrebitijih.

Prisjećajući se evanđeoskog odlomka koji govori o Zakeju, cariniku u Jerihonu, Papa je kazao kako taj odlomak govori o obraćenju čovjeka koji, ne samo da prepoznaje grijeh prevare siromašnih, već shvaća da ga logika gomilanja za sebe izolira od drugih. Zakejevo je srce dirnula beskrajna Isusova ljubav, koji je htio boraviti u njegovom domu te otvoreno izjavljuje kako će dati polovicu onoga što posjeduje siromasima, a vratiti četiri puta više onima koje je prevario. Na taj način, primijetio je Papa, pokazuje ransparentnost novca koji prolazi kroz njegove ruke.

Transparentnost u upravljanju novcem, koja proizlazi iz odricanja brojnih radnika, otkriva slobodu uma i omogućuju ljudima da budu spremniji plaćati poreze, pogotovo ako naplata poreza pomaže u prevladavanju nejednakosti, ulaganju kako bi bilo više posla, zajamčiti dobro zdravstvo i obrazovanje za sve, stvoriti infrastrukturu koja olakšava društveni život i gospodarstvo, zaključio je Papa Franjo, povjeravajući radnike zagovoru svetoga Mateja.

  1. veljače„Čuvajte Republiku Srpsku“ ili nova epizoda stare politike Milošević – Tuđman

Nakon propalih pregovora o Izbornom zakonu u Neumu, Dragan Čović je lako pronašao utjehu, a gdje drugo nego u zagrljaju Milorada Dodika. Na putu iz Neuma, nazvao je Dodika, a ovaj usred konferencije za medije, jer ipak zove Dragan, javlja se na telefon da utješi svoga druga. Zna Milorad da je Draganu u Neumu bez njega bilo jako teško. Razgovor se završava Dodikovim neobično sažaljivim tonom i riječima: „Vidimo se u utorak.“

Naravno da Čović cijeni Dodikovu podršku, a da zna vratiti ‘milo za drago’ danas je pokazao na sjednici NSRS u Banjoj Luci kada je poslanicima poručio: „Čuvajte Republiku Srpsku!“ Tako je po tko zna koji put ponizio Hrvate i narugao se obiteljima protjeranih i ubijenih Hrvata koji su živjeli na području današnje Republike Srpske. Ono što na prvi mah zabrinjava je apsolutna šutnja Crkve, političkog vrha Hrvatske, ovdašnjih hrvatskih institucija na ovakvu skandaloznu izjavu Dragana Čovića. Kažem u prvi mah, jer svjestan ratnih saveza Milošević – Tuđman, Boban – Karadžić, a sve nauštrb Bosne i bosanskih Hrvata, ovo je samo još jedna epizoda u kontinuitetu takve politike. I još uspostavlja moralni model političkog i pravnog uređenja države: svi bi, dakle i Hrvati, trebali zavidjeti što je Republika Srpska, pažnja!, očišćena od drugih, dakle od katolika i Hrvata. Hercegovački bog Mars u gostima kod srpskoga. Simpozij ulagivanja, praznine i moralnog nihilizma.


Ivan T., polis.ba