www.polis.ba

Papa Franjo: Sjećati se holokausta znak je humanosti

Sve započinje ideologijom spašavanja naroda, ali na kraju završavaju uništavanjem naroda i čovječanstva

„Danas se sjećamo žrtava holokausta i svih onih koje je nacistički režim progonio i deportirao“, rekao je papa Franjo danas, 27. siječnja, na Općoj audijenciji.

Te riječi uputio je na Međunarodni dan sjećanja na holokaust, koji se svake godine obilježava na godišnjicu oslobađanja najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz – Birkenau, kojega je sovjetska Crvena armija oslobodila 27. siječnja 1945.

Sjećanje kao uvjet bolje budućnosti

„Sjećanje je izraz humanosti. Sjećati je civilizacijski čin“, rekao je Papa. „Sjećanje je uvjet za bolju budućnost mira i bratstva“, nastavio je Papa, prenosi Vatican News.

Papa Franjo je nastavio: “Sjećanje, također, uključuje opreznost da se ovakve stvari nikada više ne bi mogle ponoviti. Sve započinje ideologijom spašavanja naroda, ali na kraju završavaju uništavanjem naroda i čovječanstva.” Upozorio je da “moramo biti pažljivi kako započinje ovaj put smrti, istrebljenja i brutalnosti”.

Papine riječi odjeknule su u njegovoj poruci i na prošlogodišnjem obilježavanju Dana sjećanja, kada je pozvao sve da obilježe taj dan trenutkom molitve i sjećanja, „govoreći u srcima: ‘Nikad više!’“ Tada je naglasio da “pred licem ove neizmjerne tragedije ravnodušnost je neprihvatljiva, a sjećanje obavezno”.

I sam papa Franjo posjetio je Memorijal i muzej Auschwitz-Birkenau, na mjestu zloglasnog nacističkog logora smrti, tijekom posjeta Poljskoj 2016. Postao je tako treći papa koji je posjetio ovo mjesto, nakon Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.

Polis.ba (I.T.)