www.polis.ba

Moralna politika u BiH?

Memorijalna predavanja prof. dr. Zdravko Grebo

Centar za javno pravo poziva na drugo predavanje s diskusijom iz serije memorijalnih predavanja posvećenih prof. dr. Zdravku Grebi. O temi „Moralna politika u BiH“ govori franjevački teolog prof. dr. Ivan Šarčević.

Centar za javno pravo poziva na drugo predavanje s diskusijom iz serije memorijalnih predavanja posvećenih prof. dr. Zdravku Grebi. O temi „Moralna politika u BiH“ govori franjevački teolog prof. dr. Ivan Šarčević.

O uvodničaru: Fra Ivan Šarčević je bosanski franjevac, teolog, profesor pastoralne teologije i katehetike na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Bio je u službi odgojitelja, tajnika i dekana Franjevačke teologije u Sarajevu. Osim toga bio je pročelnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije, glavni urednik mjesečne revije Svjetlo riječi i gost-kolumnist Oslobođenja. Član je P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini i autor je nekoliko knjiga i studija iz teologije u kojima se bavi pitanjima naviještanja vjere, religioznoga jezika, odnosa vjere i nevjere, vjere i politike (politička teologija, teologija i ateizam), ekumenizma i međureligijskoga dijaloga, opraštanja i pomirenja, pitanjima odnosa vjere i umjetnosti (književnost i slikarstvo). Kao angažirani intelektualac zanima se za socijalne i političke prilike u BiH i zemljama iz okruženja. Kritičan je i samokritičan u analizi fenomena vjere, vjerske i političke etike i socijalnih pokreta.

Rezime predavanja: Izvor politike je u moralu, a morala u običajima, tradiciji, religiji, konvenciji. BiH-politika je kolektivizirana, moral nije poosobljen (individualiziran); izvire iz epskoga etosa ratovanja, revolucije i stradanja. Riječ je i o hajdučko-akindžijskom moralu, moralu krađe, trgovine i prevare koji se očituje u širokom rasponu od verbalnog nasilja u javnoj sferi, politici i obrazovanju (laži i klevete, mitovi i falsifikati u interpretaciji povijesti i književnosti), preko religijskog licemjerja odnosno vjere bez morala do poništenja morala „herojskog“ čišćenja teritorija od drugoga ili asimilacije drugoga. Izlaz je u moralu osobne odgovornosti: za riječ (istinu), za druge (politička odgovornost koga biram, etika susjedstva kao supatnja i solidarnost s rizikom) te ekološka odgovornost za zemlju.


Predavanje će se održati u Velikoj sali ANUBiH, Bistrik 7, Sarajevo. Zbog epidemioloških mjera broj sudionika je ograničen (maksimalno 20). Molimo zainteresirane da se prijave putem e-maila cjp.bih@gmail.com, navođenjem imena i prezimena svakog sudionika. Predavanje i sudjelovanje u diskusiji bit će organizirano i preko Zoom aplikacije putem linka https://us06web.zoom.us/j/81260814121, Meeting ID: 812 6081 4121, s početkom u 13:30 sati.