www.polis.ba

Isidora Sekulić | Dva zapisa o Božiću

Ja se, sem svega toga, uvek spremam da progledam u dubinu do prvog svoga pretka, prvog čoveka na pustoj planeti, ili na planeti na kojoj je pre moga pretka vladalo neko drugo carstvo, neka druga igra večnosti

Isidora Sekulić (1877–1958) je 5. januara 1948. godine dva puta pisala Mladenu Leskovcu (1904–1991). Ubrzo nakon što mu je poslala pismo dobila je njegovo, i odgovorila mu je istoga dana. U tim pismima je, između ostalog, zapisala:

1.
Sutra će Badnje veče. Ja tada, kao moji prapreci neznabošci, iznosim na drum večeru kurjaku, i činim neke napore da sagledam pretka u dubokoj prošlosti, ili da se dam sagledati od njega. Žižak od kandila na Badnje veče meni je čudesan signal… Pozdravite sutra naveče od mene Vašu porodicu; i čuvajte u sebi i u njima tajnu jedne čudesne svetske tradicije koja će možda opet jedared ujediniti svet. Rodilo se malo detence, i postalo neizmerno veliki čovek, i učinilo nešto, i kazalo ponešto što je važilo, i još važi, za jedan od najvećih kolektiva ljudstva.

Zima je, svirepo hladno. Ja još dva do tri puta dnevno dobijam i jezu. U postelju metnem termofor – i to me seća običaja u hladnoj, vlažnoj Engleskoj – ugrejem se, ali onda me zagrli nesanica.

2.
Hvala na sećanju i pismu – da li za Božić? – kad polako otpada ono što čini toplinu toga datuma i te institucije. Odista, Božić se baš time i razlikuje od drugih praznika, crkvenih dana i datuma, što je institucija. U njemu, u pojmu „Božić“, u viziji „Božić“ – ima tako mnogo svega ljudskog i čovečnog, od paganskih, pa i prepaganskih vremena i radosti, da tom zagonetno toplom i privlačnom danu pripada, najbolje, ime institucija. Duža dan, podmlađuje se život, rastu nade. Rodio se Hristos, jedan od najsimpatičnijih pesnika i lutalica kroz ljubav i stradanja… Badnje veče, i crkva u kući: tamjan, mir, pesma, vertep, i starostavnost, san navečerja jednog velikog dana. Legenda o danu u godini kad svi ljudi imaju sveću, panj, beo hleb, pečenicu, vino. Itd. Ja se, sem svega toga, uvek spremam da progledam u dubinu do prvog svoga pretka, prvog čoveka na pustoj planeti, ili na planeti na kojoj je pre moga pretka vladalo neko drugo carstvo, neka druga igra večnosti.

Preuzeto s: teologija.net