www.polis.ba

III. uskrsna nedjelja | Emaus – put čišćenja vlastitog života

Na putu prema Emausu nema ljepote, tu se nalaze umorne i razočarane duše koje nemaju više razloga nositi maske. Sva opravdanja – bezvrijedna su, sva uljepšavanja – neodrživa. Emaus je put pročišćenja vlastite duše od očekivanja i tereta koje smo joj navalili. To je ulazak u nepoznato i otvaranje nepoznatome

Život ponekad izgleda kao razasut scenariji kojemu je lagano pronaći početak i kraj, ali vrlo teško posložiti sredinu. Mnoštvo uloga se čine tvojom, i svaku nastojiš odigrati vjerodostojno, ili bar onako kako misliš da je u ideji posložio scenarist. Ponekad briljiraš a ponekad zabrljaš, ali jedno je sigurno, svaka te iscijedi do kraja ako je igraš kao protagonist. Kako onda sklopiti dobar “film”, koji ima ljepotu i smisao?

Emaus je jedno od onih ‘pitkih’ evanđelja, u kojem susrećemo Krista koji naizgled preslaže našu zbunjenost i preuzima našu odgovornost. I jako lako se uhvatimo za tu sliku, iščekujući čudo koje će upaliti naše srce i lišiti ga svih problema. Pitanja utihnu, fokus se izoštri, teret oslobodi, a mi ponovno imajući se za što uhvatiti, završimo na zadnjim stranicama poglavlja igrajući sporednu ulogu.

Ali Emaus nije ‘pitka’ priča, nego tvrd zalogaj koji poziva na tišinu, i izaziva da siđeš dublje u sebe da bi se mogao dogoditi. Na putu prema Emausu nema ljepote, tu se nalaze umorne i razočarane duše koje nemaju više razloga nositi maske. Sva opravdanja – bezvrijedna su, sva uljepšavanja – neodrživa. Emaus je put pročišćenja vlastite duše od očekivanja i tereta koje smo joj navalili. To je ulazak u nepoznato i otvaranje nepoznatome, kapitulacija bez kalkulacije.

Ali nismo mi spremni na takvu kapitulaciju, jer još uvijek vjerujemo više vlastitoj slabosti nego Njegovoj ljubavi. Svi obrambeni zidovi našega svijeta i sve tehnike, neće nas spasiti od nas samih, jer se ono od čega se branim ne nalazi se van njih, nego u meni, a za to se držim. Stoga se Emaus nikad ne događa u samoći, on je izloženost Drugome kroz ogledalo drugoga. Tek u takvom scenariju neću morati igrati baš svaku ulogu i sa svakom biti protagonist. Jer svijet u kojem ima mjesta za druge je svijet u kojem ima mjesta i za mene i Njega.

Put u Emaus je dugačak put, i ne treba ga odgađati, niti ga treba pretrčavati. Svaki grč i napor toga puta ima svoju vrijednost, kao i vrijeme provedeno na njemu s Njim i njima.

Neka nam je blagoslovljeno putovanje.


Ana Marčinko