www.polis.ba

Papa Franjo apelirao za mir između Izraelaca i Palestinaca

Papa Franjo s velikom zabrinutošću prati nasilje u Svetoj zemlji i odgovorne poziva da prekinu buku oružja i krenu putovima mira, uz pomoć međunarodne zajednice

S velikom zabrinutošću pratim što se događa u Svetoj zemlji. Posljednjih su dana između pojasa Gaze i Izraela zavladali žestoki oružani sukobi, te postoji opasnost da se pretvore u spiralu smrti i razaranja – rekao je Papa i primijetio – Brojni su ljudi ranjeni i mnogi nevini preminuli. Među njima ima i djece, a to je strašno i neprihvatljivo. Njihova je smrt znak da se ne želi graditi budućnost, nego je se želi uništiti.

Osim toga, povećanje mržnje i nasilja, koji pogađaju više izraelskih gradova, velika je rana bratstvu i mirnom suživotu među građanima koju će biti teško zacijeliti, ako se odmah ne otvorimo dijalogu – istaknuo je Sveti Otac i nastavio – Pitam se: kamo će nas odvesti mržnja i osveta?

Zar doista mislimo da gradimo mir uništavajući drugoga? „U ime Boga koji je stvorio sva ljudska bića jednaka u pravima, dužnostima i dostojanstvu, te ih pozvao zajedno živjeti kao braća“ (usp. Dokument o ljudskom bratstvu), pozivam na mir, a one koji su odgovorni, da prekinu buku oružja i, uz pomoć međunarodne zajednice, krenu putovima mira.

Molimo neprestano kako bi Izraelci i Palestinci pronašli put dijaloga i oprosta, da budu strpljivi graditelji mira i pravde, otvarajući se, korak po korak, zajedničkoj nadi i suživotu među braćom – potaknuo je papa Franjo i dodao – Molimo za žrtve, posebno djecu; molimo za mir Kraljicu mira.

Izvor: Vatican News