www.polis.ba

FER ŠKOLA: FEMINIZAM I RELIGIJA

POZIV na upis

Cilj FER škole je dekonstrukcija temelja rodnih stereotipa i konstrukcija egalitarnih rodnih modela koji svoja uporišta nalaze u znanstvenim i religijskim argumentima. Metodom feminističke antropologije, historijskog kriticizma, hermeneutike sumnje i rodno senzibilne lingvistike bit će analizirani klasični i suvremeni filozofijski, teološki, historijski, sociološki i drugi izvori

 Imamo li odvažnosti propitivati vlastita vjerovanja, svjetonazore i prakse? Imamo li snage ustati protiv strukturalnog nasilja koje provode patrijarhalne institucije kako sekularne, tako i religijske? Jesmo li spremni čuti drugačiju perspektivu i omogućiti da se uvaži drugačije mišljenje – makar se i ne slagali s njim? Jesmo li spremni uvažiti ljudsku slobodu i pravo osobe da vjeruje ili ne vjeruje, da pita, sumnja i traga za odgovorima? Može li se biti feminist/ica i vjernik/ca?

Ako je odgovor na ova pitanja pozitivan, onda vam preporučujemo da se prijavite na prvu online FER školu: Feminizam i religija. FER škola je namijenjena ženama i muškarcima koji žele akademski propitivati svoja uvjerenja, stavove, znanja i prakse o ljudskim pravima i slobodama i koji žele istraživati na koji način rodni stereotipi oblikuju živote žena  muškaraca u porodici i društvu.

Cilj FER škole je dekonstrukcija temelja rodnih stereotipa i konstrukcija egalitarnih rodnih modela koji svoja uporišta nalaze u znanstvenim i religijskim argumentima. Metodom feminističke antropologije, historijskog kriticizma, hermeneutike sumnje i rodno senzibilne lingvistike bit će analizirani klasični i suvremeni filozofijski, teološki, historijski, sociološki i drugi izvori.

FER škola je namijenjena onima koji žele pratiti kurseve na akademskoj razini (3 sata tjedno predavanja i diskusije i pisanje završnog akademskog rada).

U ljetnom semestru FER škole (01. 02. 2022. – 13. 05. 2022.) nudimo pet kurseva u sljedećim terminima:

 

Religija, rod i mediji                                        ponedjeljak, 19.00 – 20.30

Rod, religija i izgradnja mira                            utorak, 17.30 – 19.00

Filozofija i rod                                                 srijeda, 18.00 – 19.30

Religija i rodno zasnovano nasilje                     četvrtak, 19.00 – 20.30

Povijest feminizma na Istoku i Zapadu               petak, 18.30 – 20.00

 

Sudionicama i sudionicima FER škole predavanja i literatura za svaku sedmicu bit će biti dostupni na Moodle platformi. Sudionici i sudionice su obvezne pročitati predavanje i literaturu i pripremiti se za diskusiju koja će se za svaki kurs održavati prema gore navedenim terminima. Sudjelovanje u diskusijama i ispunjavanje predviđenih tjednih zadataka je obvezno. Dozvoljena su tri izostanka uz najavu. Sudionici i sudionice koje su redovito sudjelovale u izvođenju nastave i napisale završni akademski rad, dobit će na kraju kursa certifikat s listom tematskih cjelina svakog kursa (ukupno 45, što je ekvivalent 4 ECTS, i na nekim se fakultetima priznaje).

Prijava za upis treba sadržavati: 1. Motivacijsko pismo;  2. CV

Prijavu do 25. 01. 2022. dostaviti na adresu: ferskola.tpo@gmail.com. Odgovor na prijavu dobit ćete do 28. 01. 2022. godine.

FER školu organiziraju TPO Fondacija iz Sarajeva u partnerstvu sa Ekumenskom inicijativom žena iz Omiša. Više informacija o FER školi vidi na: https://ferskola.onlinebase.net/

 

Akademske direktorice: v.prof.dr. Zilka Spahić Šiljak

dr.sc. Jadranka Rebeka Anić, znanstvena savjetnica