www.polis.ba

Papa Franjo priznao herojske kreposti fra Placida Cortesea, žrtve nacističkog režima

Požrtvovnost prema drugima, koju su nacisti protumačili kao političku aktivnost, bila je razlog njegove smrti

Papa Franjo, kako javlja Radio Vatikan, jučer je objavio dekret kojim je priznao herojske kreposti franjevca konventualca Placida Cortesea. Rođen 7. ožujka 1907. godine na otoku Cresu, svećenikom je postao 1930. godine, a veći dio svoga života proveo je u Italiji služeći u bazilici Sv. Ante u Padovi.

Izvor: padreplacidocortese.org

Uz redovite svećeničke obveze i dužnosti, kako stoji na službenom portalu franjevaca konventualaca provincije sv. Jeronima u Hrvatskoj, sedam godina upravljao je mjesečnikom “Messaggero di sant’Antonio” (Glasnik sv. Antuna), povećavši mu nakladu sa 300.000 na 800.000 primjeraka mjesečno, usprkos Drugome svjetskom ratu. Poput fra Maksimilijana Kolbea, također žrtve nacističkog režima, osnovao je i provincijsku tiskaru da bi izdavaštvo olakšao i još više proširio. Napisao je brojne članke, pisma i propovijedi, a često je i fotografirao.

Tijekom Drugog svjetskog rata, u ime apostolskog nuncija u Italiji, pomagao je Hrvatima i Slovencima koji su bili internirani u talijanskim koncentracijskim logorima u blizini Padove. Nakon primirja 1943. godine, neumorno se zalagao kako bi olakšao bijeg savezničkih zatvorenika, ali i ljudi koje su nacisti progonili, uključujući i Židove.

Njegovo pomaganje progonjenima nacisti su protumačili kao političku aktivnost. To je bio razlog i njegove smrti. Dana 8. listopada 1944. godine, uhvaćen je u bazilici Sv. Ante i odveden u vojarnu Gestapa u Trstu gdje je umro od posljedica teškog mučenja.

 


polis.ba