www.polis.ba

Važna arheološka otkrića u Getsemaniju

Postojanje crkve iz 5. st., čiji su ostaci prezentirani na ovoj konferenciji, do sada je bilo potpuno nepoznato.

Ritualno kupalište staro oko dvije tisuće godina i ostaci crkve iz bizantskog perioda (5. st.), pronađeni su tijekom arheoloških iskapanja zadnjih mjeseci u Cedronskoj dolini, u neposrednoj blizini crkve u Getsemaniju u Jeruzalemu. Do otkrića je došlo slučajno kada su proljetos započeli radovi u Cedronskoj dolini s ciljem da se ovo mjesto poveže s getsemanskom crkvom kroz tunel koji je ranije iskopan ispod ceste koja odvaja ova dva mjesta.

Rezultati arheološki iskapanja predstavljeni su javnosti na konferenciji organiziranoj u Getsemaniju u ponedjeljak, 21. prosinca. Govorili su izraelski arheolozi i profesori arheologije s Franjevačkog biblijskog instituta iz Jeruzalema. Krenuli su kronološki, predstavljajući najstarije ovdje pronađeno otkriće – mikvu, odnosno obredno židovsko kupatilo koje potječe točno iz vremena kada je Isus hodao ovom zemljom. Arheolog Amit Re’em istaknuo je važnu činjenicu da kupatilo nije bilo dio kuće ili javne građevine. Prema njemu, to „svjedoči da je na ovom mjestu prije 2000 tisuće godina postojala plantaža za proizvodnju ulja ili vina.“ Ta se teorija uklapa u „židovski zakon o očišćenju koji je tražio od proizvođača vina i ulja da vrše obredna pranja“. Stoga bi, prema njemu „otkriće ovog ritualnog kupatila moglo sugerirati i drevno ime mjesta, Getsemani (Gat Shemanim, „uljana preša“), mjesto gdje se proizvodilo ritualno čisto ulje.

Bazilika Isusove agonije, iz 1924, stoji na mjestu gdje se, prema evanđeljima, Isus molio i u molitvi znojio krvavim znojem i gdje je nakon izdaje uhvaćen. Na istome mjestu gdje se nalazi ova crkva, pronađeni su i konzervirani ostaci dvaju crkvama, jedne iz bizantskog perioda (6.st.) i druge iz križarskog perioda (12. st.). Postojanje crkve iz 5. st., čiji su ostaci prezentirani na ovoj konferenciji, do sada je bilo potpuno nepoznato. Crkva je imala polukružnu apsidu, pod je bio ukrašen mozaicima. Pronađen je i natpis iz crkve na grčkom posvećen nekim umrlim osobama. Uz crkvu su također pronađeni tragovi gostinjca ili samostana iz srednjeg vijeka.

Cijeli projekt je realiziran u suradnji Izraelske uprave za starine i Franjevačkog biblijskog instituta iz Jeruzalema.

Polis.ba