www.polis.ba

Proslava Badnje večeri u Bihaću

Večeras je u Bihaću ispred Hrama Svete Trojice zapaljen badnjak čime su vjernici Pravoslavne crkve započeli slavlje najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića, koji se prema julijanskom kalendaru slavi 7. siječnja.

Zapaljeni badnjak simbolizira vatru koju su betlehemski pastiri zapalili u špilji rođenja Isusova. Ponegdje se vjeruje i da je zapaljeni badnjak simbol križa na kojem je Isus raspet, a toplina vatre simbolizira spasenje čovjeka zahvaljujući Kristovoj žrtvi.

Paroh Slaviša Milinović predvodi večernje bogoslužje. Izvor: Polis.ba

Paljenju Badnjaka prethodilo je večernje bogoslužje koje je predvodio bihaćki paroh Slaviša Milinović. Okupljenim vjernicima paroh je čestitao Božić tradicionalnim pozdravom: Mir Božji Hristos se rodi! Osim vjernika pravoslavaca, na bogoslužju su bili prisutni i drugi građani Bihaća koji su  svojim dolaskom uveličali ovo slavlje.

Nakon bogoslužja paroh je djeci dijelio slatkiše. Izvor: Polis.ba

U Bihaću danas živi mali broj pravoslavnih vjernika. Prema zadnjem popisu iz 2013. godine na prostoru Bihaća živi oko 900 Srba, pravoslavaca, dok ih prema popisu iz 1991. živjelo oko 14 000. Malobrojna srpska zajednica uspjela je 2013. godine dovršiti svoj Hram čija je gradnja započela 1987. godine.

 

I.T. | Polis.ba