www.polis.ba

Zašto pravoslavci slave Božić 7. siječnja?

U tekstu je ukratko objašnjeno kako je došlo do razlike u datumima slavljenja Božića i spomenuti su također neki pravoslavni božićni običaji

Dva kalendara

Tropska godina je vrijeme potrebno Zemlji da jednom obiđe Sunce. Prosječno trajanje te putanje je 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 46 sekundi – odnosno u decimalnom zapisu 365.2422 dana.

Prema julijanskom kalendaru (po Gaju Juliju Cezaru iz 1. st. pr. Kr), jedna je godina trajala u prosjeku 365.25 dana, što znači da postoji mala vremenska razlika između tropske godine i vremena po ovom kalendaru. Ta je razlika svake godine 11 minuta i 14 sekundi, odnosno 1 dan više svake 128-e godine.

Da bi se ta pogreška ispravila, po nalogu pape Grgura XIII, julijanski kalendar – koji se do tada koristio u Europi –  popravljen je 1582. Odlučeno je da se izostavi 10 dana, da nakon 4. listopada bude odmah 15. listopada 1582. Tada je razlika 10 dana, danas je 13 dana, a 2100. bit će 14 dana. Godina po gregorijanskom kalendaru ima 365.2425 dana, te prema ovom kalendaru, u svakih 400 godina 97 je prijestupnih, dok je prema julijanskom 100 godina.  (I u gregorijanskom kalendaru postoji mala greška, za 3000 pojavit će se jedan dan viška.)

Većina katoličkih zemalja odmah je prihvatila ovaj reformirani kalendar, protestantske su to uradile početkom 18. st, a neke druge još kasnije. Međutim, pravoslavne i katoličke crkve koje nisu prihvatile reformirani kalendar (države jesu, crkve nisu) slave Božić nešto kasnije u odnosu na ‘reformirane’, kojima, dakle, 25. prosinca dođe ranije zbog preskočenih dana. Trenutno je razlika 13 dana.

Julijanski kalendar i danas upotrebljavaju Ruska pravoslavna crkva, Koptska crkva u Egiptu, Gruzijska pravoslavna crkva, Makedonska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva, Jeruzalemski patrijarhat i neki samostani na Svetoj gori u Grčkoj. Katolička grčko-ukrajinska crkva služi se također julijanskim kalendarom. Zanimljiva je situacija u Egiptu gdje katolici Kaira i Aleksandrije slave Božić 25. prosinca, dok oni koji žive u Gornjem Egiptu slave 7. siječnja, zajedno s koptima.

Pravoslavne crkve u Grčkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj prihvatile su reformirani kalendar.

Kako pravoslavci slave Božić?

Prema tradiciji, za Božić se priprema dugim periodom molitve i posta, koji može trajati čak 40 dana. Srijedom i petkom se može jesti riba. Na Badnji dan post je strog. Post završava u noći sa svečanom božićnom liturgijom. Na kraju liturgije, u središte crkve donosi se ikona koja je simbolizira otajstvo Isusova rođenja u Betlehemu i jedna svijeća koja simbolizira božićnu zvijezdu. Za razliku od katolika, pravoslavni ne postavljaju jaslice. Ukrašavanje božićnog drveta je međutim zajednička tradicija.

Svaki pravoslavni narod ima i neke specifične običaje. U Grčkoj, primjerice, djeca dobivaju darove 1. siječnja, na blagdan svetog Bazilija. U Bugarskoj vjernici zapale panj koji sagorijeva cijelu Badnju večer, čije su iskre simboli prosperiteta u narednoj godini. Također, poslije večere se ne posprema stol, što treba simbolički podsjećati na pokojne kojih nema više za Božić pokraj stola. U Rusiji se za vrijeme večere na Badnjak jedu med i bijeli luk, jedno je simbol slatkoće, drugo gorčine života.

Kod pravoslavnih Srba, na Badnji dan obično dvojica muškaraca unose pečenicu u kuću, pazeći da unutra stupe najprije desnom nogom. Blaguje se sutradan, na Božić. Na Badnji dan, a u nekim krajevima i prethodnog dana, netko od ukućana odlazi u šumu i donese granu mladog cerovog ili hrastovog drveta, kojoj prethodno nazove: „Dobar ti dan, badnjače“ i pospe je žitom. Na Badnji dan se također, po pravoslavnom običaju, vraćaju svi dugovi i sve pozajmljene stvari. Vatra koju daje zapaljeni badnjak u obiteljskoj kući simbol je ljubavi kojom se ukućani trebaju grijati. Slama koja se unosi u kući s badnjakom, simbol je slame na kojoj se rodio Isus.

Večera na Badnjak je posna, a na stolu se nalazi žito natopljeno vodom na blagdan svetog Nikole, koje simbolizira novi život i početak novog vegetacijskog perioda.

Pripremio: J.Š (Polis.ba)