www.polis.ba

Polisov retrovizor: Strpljivo s tamom u sebi

IZBOR SEDAM DOGAĐAJA KOJI SU OBILJEŽILI TJEDAN IZA NAS

  1. kolovoza: Marko Vešović (1945-2023)

U 78. godini napustio nas je Marko Vešović, čestiti intelektualac, pjesnik, esejist, prevoditelj, polemičar. O Markovom životu i djelu već je za njegova života dosta toga kazano i objavljeno, a u ova tri dana od njegove smrti pokazalo se koliko su mu život i djelo mnogima bili važni. Bio je jedinstvena ličnost, neponovljiva. Njegova djela ostaju dragocjena ostavština našem društvu.

Govorio je raznim prigodama o ljubavi prema ženi Gordani. Jednom je kazao da bez nje ne bi mogao disati. A nakon što je ona umrla, povjerava se u pismu jednom prijatelju da mu ta vještina učenja disanja ide jako teško. I piše da se u istu Gordanu zaljubljivao četiri puta, uvijek otkrivajući u njoj nešto drugačije i nešto posve novo. Želja mu je bila da ga s njom polože u grob.

Otkrivati uvijek novo u istom velika je pouka iz duhovnosti i života Marka Vešovića, ateiste.

  1. kolovoza: O još jednoj ljubavi koja ne prestaju sa smrću

Talijanski filozof i psihoanalitičar svjetskog glasa, 81-godišnji Umberto Galimberti u intervjuu za časopis Oggi je kazao da je se njegov život završio 2008. godine kada mu je umrla supruga Tatjana. Kaže da od tada odrađuje stvari po navici. „Izgubio sam dušu. Ostala je samo dužnost. Živim sam, idem u dućan, nosim odjeću da se opere. I mali problem postaje veliki kada ga se nema s kime u razgovoru ogoliti. Samoća je teška.“

Upoznali su se u Trstu, Tatjana je studirala, a on je služio vojni rok. Bila je Slovenka iz ateističke obitelji. Kada su se odlučili vjenčati, Galimbertiju je bilo važno da bude crkveni brak. Budući da ona nije imala nikakvu vjersku poduku, teško im je bilo naći nekoga tko bi ih mogao vjenčati.

Galimberti se prisjeća da su otišli do opatije Svetog Egidija u Fontanelli. Nakon razgovora s njima, monah David Turoldo je kazao Galimbertiju: „Umberto, Tatjana ima urođen smisao za pravdu. Oženi je! Važno je biti pravedan, a ne svet.“

Galimberti često odlazi na grob svoje supruge. Pred njezinim pogledom s fotografije razmišlja. To ga liječi.

  1. kolovoza: Zlatna vremena za manipulatore

Društvene mreže preplavljene su profilima kvazireligijskog sadržaja. Oni koji se deklariraju vjernicima, neovisno koje vjere, najviše reagiraju na objave samozvanih proroka i poučavatelja koji im daju savjete, otkrivaju konačne tajne vjerskih misterija, razotkrivaju manipulacije pokvarenog svijeta, daju upute za sretan i uspješan život… Manipulatori željni popularnosti uspješno računaju na neukost i naivnost svijeta. Dok se bore protiv zloga svijeta, koriste najokrutniju kapitalističku metodu: manipulaciju kao najbrži put do osobnog probitka i koristi.

Katolički mediji koji su pod kontrolom crkvenih vlasti imaju minimalan utjecaj na vjernike. Crkvi nije bilo važno da mediji budu crkveni, pretvarani su u glasila i apologetsko sluganstvo vladajućih elita u Crkvi. Kao takvi postali su za vjernike irelevantni. Prazni prostor iskoristili su različiti opsjenari koji izmišljaju ekskluzivne spektakle i brzinska objašnjenja najvećih božanskih tajni da bi privukli što veću pažnju. Ta pokrenuta lavina gluposti stalno se povećava i čini se nezaustavljivom.

  1. kolovoza: Obračun krvnika

Osnivač plaćeniče vojne grupe Wagner koji je diljem svijeta iza sebe ostavljao smrt i teror postajao je sve popularniji u svojoj domovini, jer je se nametnuo kao „moćan“ i svoju moć je pokušao suprotstaviti autoritarnom vođi, predsjedniku države. Ovaj ga je nemilosrdno i posve hladno „uklonio“, poslao na onaj svijet, jer je onaj htio biti više od onoga što mu je namijenjeno – da bude samo krvnik u interesu vođine politike.

Nitkov dođe na vlast tako što mu pomognu silnici. Moć koju s vlašću dobije pretvara ga u karizmatičnog lidera te se polako rješava moćnika kojima duguje vlast, praveći druge lojalne moćnike koji mu pomažu da stalno jača moć i učvršćuje vlast. Kad netko od ovih moćnika poželi raditi u službi svoje moći, ne vođine, onda ga se ovaj „rješava“. Oduvijek je to tako bilo. Na veliku žalost i štetu ljudskog roda. Moćnici imaju uspjeha jer igraju na sigurnu kartu: što im je moć veća, narod će ih iz straha više poštovati i više im služiti.

  1. kolovoza: Nerazumijevanje i krivo tumačenje

Do sada potpuno nepoznatom hermeneutičkom metodom, fra Mato Vincetić tumačio je odlomak iz Matejeva evanđelja (15, 21-28) i na taj način krivotvorio Isusovu poruku i kompromitirao Evanđelje. U tom je odlomku Isus jedini put kazao jednoj osobi da joj je vjera velika: to je bila žena Kaananka, strankinja, u kontekstu onoga vremena – poganka. Fra Mato tu činjenicu nije uzeo u obzir nego je suprotno toj poruci na ružan način govorio o strancima migrantima, posebno apostrofirajući one koji su druge vjere. Govorio je o „Bogu našem“ i „Bogu njihovom“ te o posljedicama koje proizlaze iz klanjanja određenom Bogu, sa zaključkom da su nevoljnici u takvom stanju jer se klanjaju „krivom Bogu“, itd.

Fra Matine riječi izazvale su veliku pažnju u javnosti, kod mrzitelja bilo kojeg svjetonazora bile su dobrodošle, a kod katolika koji vjeruju u Evanđelje nevjericu i sram, jer se na tako drzak način krivotvori i obezvrjeđuje Kristovu poruku.

Vrhbosanska nadbiskupija ubrzo se ogradila od fra Matinih riječi kazavši da one nemaju veze s naukom Isusovim i naukom Katoličke crkve. Isti dan se i Franjevačka provincija Bosna Srebrena ispričala svima koga su fra Matine poruke povrijedile.

  1. kolovoza: Strah od sirotinje

Postoje oni unutar Crkve koji u migrantskim valovima gledaju „zakulisne političke i osvajačke planove“, smatrajući da se manipulira sudbinama tih bijednih ljudi. Pritom ne mareći što je proturanje ovakvih stavova grozna i bezdušna manipulacija. Zemlje iz kojih migranti dolaze uglavnom je uništilo oružje zemalja u koje se oni zapućuju ili su kompanije iz bogatih zemalja temeljito opljačkale i dalje pljačkaju njihove resurse, podržavajući one vlasti u tim zemljama koje služe njihovim interesima. To je, nažalost, suština ovog oblika kapitalizma u kojem živimo, a koji se većini nametnuo kao sudbonosan i bez alternative.

Kada „mudre glave“ govore o „zakulisnim osvajačkim planovima“ nisu im sigurno na pameti kolone migranta koji se iz Latinske Amerike probijaju do granice Mexica i SAD-a, iz jednakih razloga kao i ovi što iz Sjeverne Afrike ili Bliskog Istoka dolaze u Europu.

Očito da oni koji na beskrupulozan način prigrabe moć (makar i duhovnu!) žive u egzistencijalnom strahu da bi tu moć mogli izgubiti pa onda i u sudbine svjetske sirotinje učitavaju zakulisne osvajačke planove, ali one sirotinje za koju smatraju da se od njih ideološki razlikuje. Ona druga sirotinja im ne predstavlja „problem“. A da i ne spominjemo koliko se ovakvim manipulacijama obezvrjeđuje i relativizira evanđeoska poruka.

  1. kolovoza: Strpljivo s tamom u sebi

U jednom parku postavljene su dvije ploče, u obliku nadgrobnih, na kojima je uklesan natpis: „Budi strpljiv s vlastitim sjenama.“

Korijen imenice „strpljivost“ u hrvatskom, kao i mnogim drugim jezicima, je glagol „trpjeti“.


Jozo Š., polis.ba