www.polis.ba

Božić u Iraku proglašen nacionalnim blagdanom

Od ove godine, prema novoj odluci Parlamenta, Božić će  „konačno“ i „zauvijek“  biti irački nacionalni blagdan.

Irački parlament je odlučio da će Božić ove godine biti neradi dan u cijeloj državi. Odluka još više dobiva na značenju u kontekstu posjete Pape Franje ovoj zemlji. Posjeta je planirana za ožujak 2021.

Božić u Iraku postaje službeno praznik za cijelu državu, prenosi vatican news.  Odluci Parlamenta prethodila je priprema prethodnih mjeseci, posebno je tome doprinio susret predsjednika Barhama Saliha i kaldejskog patrijarha, kardinala Luisa Raphaela Sakoa. Kardinal je izrazio  radost i zahvalnost zbog odluke.

Političke vlasi u Iraku veći su 2008. otvorile mogućnost da se Božić proglasi neradnim danom, ali ne na teritoriju cijele zemlje. Tako je 2013. vlada Bagdada odlučila da 25 prosinca bude postane nacionalni praznik, ali samo za manjinsku kršćansku zajednicu. Prije dvije godine je Vlada odobrila novu dopunu zakona o nacionalnim praznicima, uzdižući Božić na rang javne svečanosti za sve građane, kršćane i muslimane.  Ta zakonska odredba ispoštovana je odmah prve godine, 2018. Prošle godine naime kardinal Luis Raphael Sako je predložio da se Božić ne slavi u obliku javne svečanosti da bi se time pokazao znak blizine sa stotinama obitelji čiji su članovi ubijeni ili ranjeni tijekom nemira koji su bili zadesili zemlju prethodnih mjeseci.

Od ove godine, prema novoj odluci Parlamenta, Božić će  „konačno“ i „zauvijek“  biti irački nacionalni blagdan. Kardinal Sako, odmah nakon što je primio vijest o ovoj jednoglasnoj odluci Parlamenta, poslao je pismo zahvale iračkom predsjeniku Barhamu Salihu, predsjedniku Parlamenta Muhamedu al Halbousiju i svim parlamentarcima.

Vijest je dakle dobila posebno značenje u kontekstu posjete papa Franje najavljene za ožujak. Planirano je da Papa posjeti Bagdad, ravnicu Ur, povezanu sa sjećanjem na Abrahama, grad Erbil, kao i Mosul i Qaraqosh.

Izvor: vaticannews.va