www.polis.ba

Sreću podnosi samo onaj tko je dijeli

Što ne daš drugome, pa bilo to i zlato, postat će blato, bila to sveta svjetlost, postat će prokletstvo, bio to užitak, postat će smrt

 

Bèla Hamvas (1897-1968)

SREĆA

Sreću je podnio samo četvrti mudrac. Jer dopušteno je steći bogatstvo, radost, znanje, darovitost, ali jao onome tko za to nije dovoljno jak.

Dio njih umire, dio gubi pamet, dio zakopava blago u sebe i ne da ga nikome. Svjetlo elizijskih vrtova u njemu se pretvara u tamu.

Sreću podnosi samo onaj tko je dijeli. Svjetlost postaje blagoslov samo u onih koji je daju i drugome. Jer nam je Moć koja nas je otpravila na put rekla:

Tebi povjeravam svakog čovjeka ponaosob, svakoga bez izuzetka, pomozi mu, daj mu jesti, daj mu odjeću, pazi na svakoga kao na sebe i ne dopusti da itko potone u tamu.

Što stekneš, postigneš, saznaš, doživiš – razdijeli. Cijeli svijet je tvoj. Slobodan si od kamenja do etera. Upoznaj, osvoji, nitko ti ne brani, ali jao tebi ako zadržiš to za sebe.

Što ne daš drugome, pa bilo to i zlato, postat će blato, bila to sveta svjetlost, postat će prokletstvo, bio to užitak, postat će smrt.

Otpravljam i tebe kao i sve: odgovoran si za svakog čovjeka koji živi s tobom, i polagat ćeš račun za svaku paru koju si na sebe potrošio

Za svaku radost koju si zatvorio u sebe i za svaki sretni trenutak koji si za sebe zadržao, sada idi i živi, jer svijet je tvoj.


Preveli: Neven Ušumović i Stjepan Filaković, izvor: Fb stranica: Društvo živih pjesnika