www.polis.ba

Prvi govor novog patrijarha SPC-a Porfirija: Moje patrijarško služenje neće se kretati stazama parcijalnih interesa

Poslanje Crkve jeste da izgrađuje mir i međusobno poverenje. Za takav cilj vredi živeti i vredi svoj život položiti

“Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i delatno podržite i da veliki i odgovorni zadatak, koji je ovim činom stavljen pred mene, iznesem radosno i poslušanju Svetom arhijerejskom saboru. Da kao 46. patrijarh budem makar u najmanjoj meri skromnim naslednik mojih svetih prethodnika. Postavljen sam da čuvam i obnavljam spomen na trud, žrtvu i mučeničko stradanje Crkve Božje, koju su podneli moji sveti prethodnici. Nama je ostavlje uzvišeni cilj da hodamo stopama mudrosti patrijarha Germana, da idemo stazama svetosti patrijarha Pavla i da budemo čeda patrijarha Irineja u velikom podvigu mirotvorstva. Prvenstveno želim da naša sveta Srpska pravoslavna crkva, svugde gde jeste, živi punim plućima i da svaki hriščanski živi potpunu slobodu. Danas, nažalost, živimo u vremenu kad su mir i jedinstvo, nažalost i u Crkvi u ljudskom aspektu, uzdrmani.

Svi smo pozvani upravo na tu službu miru i jedinstvu. Tim putem nameravam i sam da hodim i da vodim Crkvu koja mi je poverena. Poslanje Crkve jeste da izgrađuje mir i međusobno poverenje. Za takav cilj vredi živeti i vredi svoj život položiti. Crkva je pozvana da sabira i spaja i služi miru i jedinstvu. Zato se moje patrijarško služenje neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente savremenog strančaranje i parcijalnog bavljenja politikom, već ću nastojati da negujem ovaj saborni duh. Savremena politika često u sebi nosi i dosta neprijatnosti i borbu grupa koje se udružuju radi ponekad međusobnog rivaliteta, a to ne vidim kao politiku kao izvornom smislu te reči.

U antici gde se pojavila kao pojam ona se smatrala brigom za zajednički život i u tom su učestvovali svi građani. Tom vrstom politike, ne samo da hoću, nego dubinski osećam da treba da se bavim”, rekao je novoizabrani patrijarh, rekavši da će u njegovim molitvama, na prvom mestu, biti pravoslavni Srbin sa Kosova.

“Najveća briga moja, ali i naše Crkve je i dalje mnogostradalno Kosovo i Metohija. Za Srbe to nije samo mit, Kosovo je za nas zavet, a taj kosovski zavet je vezan za Novi zavet u čijem temelju stoji svetost. Otuda je Kosovo za nas nit i pupčana vrpca koja nas povezuje sa suštinom našeg identiteta. Mi smo u Kosovu i Kosovo je među nama”, poručio je on, dodajući da će nastaviti da služi svom narodu i u Hrvatskoj.

“Hrvatska je postala moja druga otadžbina, a narod koji sam tamo upoznao će ostati uzor meni u godinama koje predstoje. Isto to važi i za Sloveniju. Istu tu brigu moju i svih nas zaslužuju i svi u Severnoj Makedoniji, koji čuvaju velike svetinje već vekovima. Moramo braćo i sestre biti spremni i na borbu sa pandemijom. U minulim mesecima svedočimo velikim žrtvama lekara. Sa ovih nekoliko reči prizivam blagodat Božju, mir i ljubav na sve ljude koji žive u Beogradu, našoj Srbiji i sve ljude sveta, rekao je patrijarh Porfirije.

Novi patrijarh Porfirije govor je održao jutos, 19. veljače, tijekom službe ustoličenja. Izvor: nova.rs


U četvrtak, 18. veljače, točno u 15 sati i 35 minuta proglašen je novi, 46. patrijarh SPC-a – zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije (Perić), za kojeg se od samog početka nagađalo da je jedan od najvećih, uz bačkog episkopa Irineja (Bulović), kandidata za poglavara SPC-a.

Patrijarh je izabran tzv. apostolskim ždrijebom. Nakon što se odrede imena trojice kandidata koji su dobili natpolovičnu većinu glasova arhijereja, dolazi do “apostolskog ždrijeba”. Naime, izbor se prepušta “Božjoj volji” jer se imena trojice kandidata upisuju u posebne kuverte koje se umeću u Evanđelje, da bi se potom izvukla jedna kuverta u kojoj je upisano ime novog patrijarha. Ovoga puta Božja volja bila je naklonjena Porfiriju, a ostala dvojica kandidata bili su episkop bački Irinej i banjalučki vladika Jefrem, te je tako gotovo tri mjeseca nakon smrti patrijarha Irineja ( 20. studenoga 2020. godine) izabran novi poglavar jedne od najvećih pravoslavnih crkava u Europi.

Porfirije Perić živio je u Zagrebu od svibnja 2014., kada je bio izabran za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, nakon smrti svog prethodnika Jovana Pavlovića.

Prilično je mlad za patrijarha jer se rodio 1961. u Bečeju kao Prvoslav Perić, u obitelji oca Radivoja i majke Radojke. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a gimnaziju u Novom Sadu. Bogosloviju je diplomirao 1986. na Pravoslavnome bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Po diplomiranju upućen je na poslijediplomski studij u Atenu, gdje je ostao do 1990. Doktorsku disertaciju “Mogućnost spoznaje Boga u apostola Pavla po tumačenju Svetog Ivana Zlatoustoga” obranio je na Bogoslovskom fakultetu Sveučilišta u Ateni.