www.polis.ba

Polisov retrovizor: 20. 3. – 26. 3.

IZBOR SEDAM DOGAĐAJA KOJI SU OBILJEŽILI TJEDAN IZA NAS

 

20. ožujak. – Prvi dan proljeća

Iako smo u osnovnoj školi učili da sva godišnja doba počinju 21. u mjesecu, osim jeseni koja dolazi 23., stručnjaci su otkrili kako već dvadesetak godina proljeće dođe dan ranije jer postoje dvije različite metode za utvrđivanje početka i kraja godišnjih doba – meteorološka i astronomska.

Meteorološkom metodom se vode meteorolozi koji promatraju spuštanje i rast temperature te stanje u atmosferi. Prema ovoj metodi, meteorološka sezona koordinira se prema kalendaru te svako godišnje doba traje tri mjeseca. Ovom metodom proljeće traje od 1. ožujka do 31. svibnja.

Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama te se odnosi na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca. Tako nam je ove godine proljeće stiglo danas prijepodne.

21. ožujak. – Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Taj datum u sebi nosi simboliku i posebnost obilježja Down sindroma, a to je dodatna kopija 21. kromosoma, poznata kao trisomija. Ovaj kromosomski poremećaj sprječava normalan fizički i mentalni razvoj osobe, ali osobe s Downovim sindromom svakodnevno pokušavaju postići iste one ciljeve kao i svaka druga osoba, žele ispuniti sami sebe, ponositi se svojim postignućima i uključiti se u aktivnosti zajednice.

Barijere nastale viškom genetske mase stvaraju dovoljno teškoća u svakodnevnom životu osoba s Downovim sindromom, zato takve osobe imaju pravo na redovitu i kvalitetnu zdravstvenu skrb, imaju pravo na školovanje, a iznad svega imaju pravo na društveni život. Osobu treba gledati u svoj njenoj cjelovitosti i posebnosti, stoga je potrebno razbijati barijere i predrasude koje stvara društvo.

Inače, ime Down potječe od imena engleskog doktora Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, skoro 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju.

22. ožujak. – Svjetski dan voda

Tri četvrtine planete Zemlje pokriveno je vodama, ali samo mali djelić toga čini pitka voda. Od toga, 70 % vode koja se skuplja koristi se za poljoprivredu, a u nekim zemljama u razvoju taj postotak iznosi čak i 95 %. Istovremeno, potražnja za vodom sve više raste. Predviđa se da će do 2030. godine Zemlju naseljavati oko 8,1 milijardi ljudi, a da će se potražnja za vodom povećati za 55 % u odnosu na potražnju iz 1998. godine.

U jednom industrijaliziranom gradu koji je dobro snabdjeven vodom, puštanje vode u wc školjci u prosječnom domaćinstvu šalje oko 50 litara vode u kanalizaciju. A opet, više od 1/6 osoba na svijetu nema pristup količini od 20-50 litara čiste vode dnevno, što po UN-u predstavlja minimum da jedna osoba zadovolji svoje osnovne potrebe kada je u pitanju pijenje, kuhanje i čišćenje. Dvije od pet osoba nemaju pristup ispravnom kanalizacijskom sistemu, a 3800 djece dnevno umre od bolesti uzrokovanih nedostatkom čiste vode i ispravnog sistema za otpadne vode. (Izvor: Ujedinjene Nacije)

Jedno od najvećih bogatstava Bosne i Hercegovine je upravo voda, što potvrđuju podatci Svjetskog instituta za prirodne resurse (World Resources Institute) iz 2001. godine, koji govore da su ukupni godišnji obnovljivi vodeni resursi u BiH (riječni tokovi i dopunjavanje podzemnih voda) u 2000. godini bili preko dva puta veći od europskog prosjeka, a gotovo 15 puta veći od ukupnih mađarskih resursa (WRI, 2000).

23. ožujak. – Čuvajte se, sve je teže i teže!“

Ovo je apel liječnika u izolatoriju Podhrastovi u Sarajevu koji se svakodnevno suočavaju sa sve većim brojem umrlih kojima ne mogu pomoći.

“Lično sam imao pacijente koji su mi umirali na rukama, vidite da se uguši pred vašim očima. Uključite sve mjere reanimacije, a ne možete pomoći. Najčešće se radi o trombu pluća, nekada srčanom zastoju”, govori Refet Gojak, direktor Klinike.

Upravo zbog ovoga šaljemo apel s Podhrastova: „Čuvajte se, nosite masku, ne krećite se ako ne morate. Čuvajte one koje volite. Ako osjetite simptome, javljajte se doktoru. A za one koji ne vjeruju, virus postoji, u ovoj zgradi su dokazi za to.“

24. ožujak. – „Sarajevo će dobiti gradonačelnika kakvog i zaslužuje“

Bogić Bogićević odustao je od kandidature za gradonačelnika Sarajeva navodeći da je ona „očigledno postala kamen spoticanja u koalicionim odnosima “Četvorke”, koja je tim povodom pokazala evidentno nejedinstvo na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva. To nejedinstvo svojevrsna je poruka da, unutar ‘Četvorke’, nisam poželjan kandidat za pomenutu odgovornu funkciju. Ne želim da se vaši međustranački odnosi narušavaju zbog mene, niti želim da se moje ime koristi u nedoličnim političkim i izbornim igrama, na šta je ličila današnja sjednica Gradskog vijeća Sarajeva“.

Nakon odluke Bogića Bogićevića da odustane od kandidature za prvog čovjeka Grada Sarajeva, reagirale su mnoge osobe iz političkog, javnog, kulturnog života Bosne i Hercegovine. Među njima i redatelj i oskarovac Danis Tanović: “Da se više ne lažemo, Sarajevo će dobiti gradonačelnika kakvog i zaslužuje”, napisao je Tanović na svom Twitter profilu.

Reakcija Danisa Tanovića vjerojatno nije daleko od istine, a ta bi istina mogla pomoći građanima Sarajeva da se suoče s nacionalizmom u vlastitoj avliji kako bi glavni grad mogao biti primjer ostalima u BiH.

25. ožujak. – 700 godina od smrti Dantea Alighierija

Otpočela je velika obljetnica Dantea Alighierija, 700 godina od dovršetka njegove “Božanstvene komedije”, a ujedno i obljetnica smrti. U mnogim su zemljama za tu prigodu bili osmišljeni posebni programi, a, razumljivo, prednjači pjesnikova rodna Italija te posebno rodna Firenza i Ravenna u kojoj je umro 1321. godine.

I Papa Franjo u povodu ove velike obljetnice objavio je apostolsko pismo „Candor lucis aeternae“ (Odsjev vječne svjetlosti) u kojem je između ostalog uputio apel da se to Danteovo djelo [Božanstvena komedija] bolje upoznaje te učini dostupnim i privlačnim, ne samo znanstvenicima, nego i svima koji svoj životni i vjerski put žele živjeti svjesno, prihvaćajući dar i obvezu slobode. Međutim, ta baština – prema Papinim riječima – ne smije ostati zatvorena u školskim i sveučilišnim dvoranama, nego je valja upoznavati i širiti kroz angažman kršćanskih zajednica, akademskih ustanova i kulturnih udruga.

Ovo je poticaj svakome od nas da se u ovoj velikoj obljetnici ponovno vratimo na police školske lektire i čitanjem „Božanstvene komedije“ odamo počast ovom velikom piscu, a sebe obogatimo.

26. ožujak. – Zajednička međureligijska molitva u Jasenovcu

Na Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Požeškoj biskupiji, 26. ožujka u Spomen području Jasenovac, kod spomenika „Cvijet“, održana je međureligijska molitva u organizaciji Požeške biskupije. Na molitvi su iz Katoličke crkve sudjelovati apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua i požeški biskup Antun Škvorčević, iz Srpske pravoslavne crkve pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk, iz Koordinacije Židovskih općina u RH glavni rabin Luciano Moše Prelević i iz Islamske zajednice zamjenik predsjednika Mešihata Mevludi ef. Arslani.

“Jasenovačkim i drugim žrtvama bilo koje nacionalne, vjerske, ideološke ili neke druge pripadnosti iskazujemo poštovanje, molimo mir njihovim dušama i vjerničkom kulturom spomena, oslobođena osvetničkih misli i osjećaja promičemo pomirenje i bratstvo među ljudima. Jer, kako nas je podsjetio papa Franjo i za vrijeme svoga nedavnog boravka u Iraku: ‘Bratstvo je jače od bratoubilaštva, nada je jača od smrti, mir je jači od rata’“, kazao je domaćin, požeški biskup Antun Škvorčević, koji je i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog.

Ovim činom zajedničke molitve religijskih predstavnika u Jasenovcu, mjestu jezivih ustaških zločina nad desetinama tisuća Srba, Židova, Roma i drugih, otvara se mogućnost ponovnoga sagledavanja prošlosti, prije svega vlastitih zabluda i grijeha koji su dovodili do strašnih zločina.

Polis.ba, I.T.