www.polis.ba

Polisov retrovizor: 10. 4. – 16. 4.

Izbor sedam događaja koji su obilježili tjedan iza nas

10. travanj – 76 godina od smrti Dietricha Bonhoeffera

Jučer je bila godišnjica ubojstva poznatog njemačkog protestantskog teologa i borca protiv nacizma Dietricha Bonhoeffera (1906-1945). Postao je utjecajan teolog i mislilac posebno nakon smrti. Pred Drugi svjetski rat živio je u SAD-u, ali se vratio u Njemačku da bi se aktivno borio protiv nacističkog zla. Bio je čak član jedne grupe koja je planirala atentat na Hitlera. Nacisti su ga ubili 9. travnja 1945. Posebno je poznato njegovo nedovršeno djelo Etika. Njegova etika nije ostajala na razini apstraktnih principa, nego je bila usmjerena na konkretnu borbu protiv zla. U jednom kratkom tekstu/pismu prijatelju pod naslovom Nakon deset godina (misli na 1943. od kako je došao Hitler na vlast), a to pismo, završava s: Jesmo li još potrebni?. Bonhoeffer piše:

„Bili smo svjedoci zlodjela, prani smo mnogim vodama, naučili smo umijeće pretvaranja i mnogoznačnog govora, preko iskustva postali smo nepovjerljivi prema ljudima i često smo im morali ostati dužni istinu i slobodnu riječ, u neizdrživim sukobima postali smo mekušci ili možda čak i cinici. Jesmo li dakle još potrebni? Nećemo trebati ni genije ni cinike, ni preziratelje ljudi, ni rafinirane takmičare, nego priproste, jednostavne, prave ljude. Hoće li naša nutarnja otpornost biti dovoljno jaka protiv onoga što nam je nametnuto i naša iskrenost prema samima sebi dovoljno bespoštedna da bismo opet našli put do jednostavnosti i čestitosti?“

11. travanj – Deset godina portala Prometej.ba i priznanje za Polis.ba

Portal Prometej.ba ovih dana slavi desetu godišnjicu postojanja. O vrijednom, kvalitetnom i intelektualno poštenom desetogodišnjem radu Prometeja, ovih dana su pisale brojne osobe iz javnog i kulturnog života. Tako je poznati književnik Miljenko Jergović, na početku svog kratkog osvrta o Prometeju, spomenuo i naš portal Polis. Jergović piše; „U gradu u kojem sam se rodio postoje za mene dvije sigurne kuće. Druga je Polis, prva je Prometej. Tamo se, u slučaju potrebe, a potreba ne pita, nego se neočekivano javlja, uvijek mogu slobodno i bez puno pitanja skloniti.“

Ovo je najveće priznanje koje je portal Polis mogao dobiti u prvim mjesecima svoga postojanja. Ono će nam biti poticaj za dugotrajan čestit rad. U smislu profesionalnosti, imamo uzor u Prometeju!

12. travanj Policijska brutalnost u Mostaru

Policija je u kasnim noćnim satima, pred ulazom u zgradu gdje je stanovao, uhvatila i brutalno pretukla mladića. Događaj je zabilježila nadzorna kamera. Snimka se brzo proširila u cijeloj BiH i regiji. Policijska brutalnost izazvala je zgražanje i bijes. Još nije razjašnjeno zbog čega se mladić nalazio vani u vrijeme policijskog sata i zašto je bježao od policije. Što god da je bilo, ništa neće moći opravdati sirovost i brutalnost dvojice mostarskih policajaca koji su odmah sutradan suspendirani. Vjerojatno se radi o sirovim kadrovima SDA/HDZ koji su, što je za pretpostaviti, zaposleni preko veze. Svojim su primjerom pokazali da se ne radi o profesionalcima.

Ako policija nema snage i potporu drugih institucija da se suprotstavi stvarnim kriminalcima i mafiji, onda se barem ne bi smjela iživljavati na običnom, siromašnom svijetu.

13. travanj – Početak Ramazana, muslimanskog svetog mjeseca

Sinoćnjom prvom teravijom, večernjom molitvom, muslimani su u BiH, kao i po cijelome svijetu započeli mjesec posta. Post je jedan od pet stupova islama, a svaki odrasli musliman dužan je postiti, osim onih koji su zbog opravdanih razloga izuzeti od ove obaveze. Posti se od zore do zalaska sunca. Ramazanski post priprava je za veliki muslimanski blagdan Ramazanski bajram. Muslimani vjeruju da je u ovom mjesecu započela objava Kur’ana. Smisao Ramazana ne iscrpljuje se samo u postu, nego se odnosi i na unutarnje čišćenje od ružnih misli, riječi i djela. Socijalni aspekt Ramazana je briga za siromašne.

14. travanj – Umro Frano Kovač-Barić

U Posušju je danas pokopan Frano Kovač-Barić (85), čovjek koji je bez ikakve naknade, ravnih 50 godina, pomagao Hercegovcima u organizaciji sahrana. Za svoga života organizirao ih je oko 4600. Bio je poznat u cijeloj Hercegovini, a rodni grad mu je prije tri godine dodijelio javno priznanje, Zahvalnicu općine Posušje. Prije dvanaest godina o njemu je snimljen dokumentarni film pod naslovom „Počivali u miru“. Na projekciji filma u Posušju, u ljeto 2009., Frano se obratio s nekoliko riječi, poručivši mladima: „Pazite jedni na druge, djeco, nemojte od roditelja tražiti ono što oni ne mogu.“

Živio je sam, a nije se nikada osjećao usamljenim, govorio je. Ostat će upamćen kao čovjek koji je cijeli život pazio na druge, na žive ljude koje je susretao i na mrtve da imaju dostojanstven ispraćaj. Nije gledao koliko drugi mogu i hoće činiti, nego je sam radio koliko je mogao.

15. travanj – Fanatici žive u paralelnoj stvarnosti

Papa Franjo i biskup Mate Uzinić zadnjih dana su česta tema komentara na društvenim mrežama. Papa zbog poziva ljudima da prime vakcinu, biskup zbog upozorenja o poštivanju epidemioloških mjera i ograničenom broju vjernika koji mogu biti na misi. Sudeći prema komentarima na društvenim mrežnim stranicama koje se bave katoličkim temama, izgleda da veliki broj vjernika odbacuje cjepivo. Ogorčeni su i ljuti na Papu zato što zagovara cjepivo, fejzbuk mudraci cijepljenje smatraju zavjerom; na biskupa Uzinića su ogorčeni što „zabranjuje“ dolazak na misu.

Ako ništa drugo, ovakvi komentari mogu pomoći sociolozima religije, psiholozima i teolozima za analizu različitih tipova ličnosti među onima koji se nazivaju vjernicima.

16. travanjZima se oduljila, ponestaje ogrjeva

Početak ovogodišnjeg proljeća više sliči na zimu. Hladno vrijeme i snijeg, koji je čak padao i u Mostaru, prouzrokovat će veliku štete poljoprivrednicima. U teškoj situaciji su posebno siromašni umirovljenici koji kad su jesenas kupovali drvo za ogrjev nisu računali da će im trebati i u travnju. Umirovljenica Zorka je za Srpskainfo kazala: „Jesenas sam jedva skupila novac kako bih kupila 10 metara drva. Nadala sam se da će to biti dovoljno, štedjela sam i pazila kako ložim, ali zima se oduljila pa sam ostala bez drva.“ Zorka je se zadužila da bi platila 180 KM za paletu iscijepanih drva.

Polako ali sigurno za brojne umirovljenike i siromašne i ogrjev postaje nedostižni luksuz.

Polis.ba, J.Š.