www.polis.ba

Ne odlazi se trbuhom za kruhom nego razumom za dostojanstvo

IZBOR SEDAM DOGAĐAJA KOJI SU OBILJEŽILI TJEDAN IZA NAS

  1. travnja: Žrtve Jasenovca nisu zaslužile ovakve komemoracije

Danas su najviši predstavnici vlasti Republike Srpske i Republike Srbije u Donjoj Gradini (BiH) obilježili Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu. Podsjećamo, prema podacima koji se nalaze na službenoj stranici memorijalnog centra Jasenovac u logoru je ubijeno 83 145 žrtava. Od toga najviše Srba i to 47 627, zatim Roma 16 173, Židova 13 116, Hrvata 4 255, Muslimana 1 128… Strašno je to velika brojka žrtava režima Ante Pavelića i NDH. Međutim, srbijanski nacionalistički krugovi nisu ‘zadovoljni’ ovim popisom žrtava pa se od rata naovamo govori čak o 700 000 žrtava. Jasan je, naravno, motiv onih koji stoje iza ovakvih neutemeljenih brojki, ali problem je kada politički predstavnici i s jedne i druge strane Drine ovo prihvate kao činjenicu. Svaki onda govor o pomirenju osuđen je na propast, a žrtvama se oduzima dostojanstvo. Postaju sredstvo za promoviranje trenutnih političkih interesa.

Da je tome tako svjedoči i ovogodišnje obraćanje na komemoraciji Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, koji je govorio o svemu, a najmanje o samim žrtvama. Iskoristio je komemoraciju za sulude ideje pripajanja Republike Srpske Srbiji, govorio kako ima plan proglasiti RS državom, kako se ne može živjeti zajedno s Bošnjacima i Hrvatima. Iako smo u BiH naviknuli na Dodikovu nacionalističku retoriku, čini se da se intezitet povećava iz dana u dan i pitanje je gdje je granica takvim govorima. Možda će neki reći da Dodik samo govori u prazno, ali on svjesno osnažuje i hrani nacionalističke krugove u svim sferama društva, dok svaki alternativni govor, govor pomirenja, dijaloga, postaje sve više utopijski.

  1. travnja: Točka zarez

Nedavno je u medijski eter pušten portal tockazarez.hr, koji, kako stoji u Impressumu, „želi progovoriti o aktualnim društvenim i političkim pitanjima iz perspektive solidarnosti i zajedničkog doma kojega dijelimo s pripadnicima raznih religijskih i drugih svjetonazora, pripadnicima raznih manjinskih identiteta i socijalno depriviranim građanima“. A imenom portala tockazarez urednici navode da se „važna pitanja današnjice mogu rješavati jedino kroz neprestani dijalog“.

Svjesni važnosti i utjecaja religijskih zajednica na društvo, smatramo da je dobro imati što kvalitetnije medije koji se usude kritički promišljati i duhovni kapital vjere iskoristiti ne za konfrontiranje s drugačijim pogledima, nego kroz dijalog dolaziti do najboljih zaključaka i tako stvarati zdravije društvo. Urednicima i suradnicima portala želimo mnogo uspjeha!

  1. travnja: Ne odlazi se trbuhom za kruhom nego razumom za dostojanstvo

U emisiji ‘Perspektiva’ na Radiju Slobodna Evropa urednik je ugostio mlade iz Trebinja i predsjednika Skupštine grada Trebinja Dragoslava Banjka. Prilikom razgovora jedan mladi Trebinjac je rekao: „Ja sam student generacije koji ima 10,0 prosjek, koji je nosilac svih nagrada, imam objavljenju knjigu, deset naučnih radova, govorim dva svjetska jezika, a od septembra sam nezaposlen čovjek zato što iznosim javno svoje mišljenje. I to mi je eksplicitno rečeno. Ja ću kao intelektualac otići iz ovoga grada ne što sam loš, što radim loše svoj posao, što sam loše studirao, nego zato što sam nepodoban. I neću otići trbuhom za kruhom, nego razumom za dostojanstvo.“

Priča ovoga Trebinjca priča je većine mladih, školovanih, slobodnih ljudi u BiH.

  1. travnja: Dodik izvrijeđao Đokovića

Milorad Dodik u pauzi emitiranja emisije ‘Oko’ na RTS-u izrekao je uvrede na račun Novaka Đokovića i njegove obitelji opisujući suradnju s njima kao „ciganiju“. Zatim je, kada su se kamere opet „upalile“, nastavio govoriti u superlativima o „srpskom heroju“. Na Dodikovu žalost, netko je objavio video koji nije uživo emitiran i priča o vrijeđanju obitelji kojoj se do jučer klanjao postala je internetski hit.

Kada jasenovačke žrtve može koristiti za političke interese, onda ne čudi da Dodik to čini i sa „srpskim herojima“, koji su prema njemu u biti obična „ciganija“. Naravno, heroji su ne zbog svojih rezultata i postignuća, nego jer se mogu savršeno dobro uklopiti u Dodikove političke ciljeve: Osobni interesi. A za interes nije važno što mora surađivati i s „ciganijom“. Zanimljivo će biti pratiti njihovu daljnju suradnju.

Ono što je još zanimljivije: Tko je došao do ovoga videa s Radio televizije Srbije i komu je bilo u interesu objaviti ovaj isječak? Vrijeme će pokazati.

  1. travnja: Ratne devedesete u crtežima djece

Ovih dana po cijeloj BiH obilježavaju se godišnjice formiranja različitih vojnih formacija. Međutim, ono što zabrinjava, kako nas izvještava Radio Slobodna Evropa, jest da su ratne devedesete žive danas u pjesmama i crtežima učenika u Bosni i Hercegovini. Gotovo trideset godina od završetka rata u BiH, osnovci i srednjoškolci sudjeluju u obilježavanju godišnjica ratnih brigada Armije RBiH, Hrvatskog vijeća obrane ili Vojske Republike Srpske.

Rođeni godinama nakon Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995., mališani veličaju ratne pobjede vojski koje više ne postoje. U crtežima i pjesmama evociraju uspomene na bitke i stradanja o kojima su im pričali stariji, a najbolje radove nagrađuju bivši vojnici i drugi akteri posljednjeg rata.

Prema riječima jednog direktora Osnovne škole u Travniku učenici se odazivaju na poziv vojske upućen školi da sudjeluju u proslavi neke brigade. Iako i sam skeptičan u ispravnost odluke sudjelovanja učenika, boji se da bi neodazivanjem bili etiketirani kao izdajnici svoga naroda.

  1. travnja: Papa u Mađarskoj

Papa Franjo danas je doputovao u pastoralni pohod Mađarskoj. U svome prvom govoru mađarskim vlastima uputio je vapaj za mirom u svijetu, a posebno u Ukrajini. Prema Papinim riječima, „čini se da je u dušama okopnio entuzijazam za izgradnjom mirne i stabilne zajednice naroda“ dok nacionalizmi ponovno uzimaju maha. U ovom povijesnom trenutku Europa je pozvana odigrati ulogu koja joj i priliči: „Ujediniti udaljene”, „iskazati gostoprimstvo pripadnicima svih naroda”, „ne ostati trajno u neprijateljstvu”, ukratko, ponovno otkriti svoju dušu, dakle „entuzijazam i san očeva utemeljitelja” koji su „znali izdići pogled i vidjeti izvan svoga vremena, izvan nacionalnih granica i neposrednih potreba, stvarajući diplomacije sposobne graditi jedinstvo, a ne širiti tugu”.

Razmišljajući o Kristu prisutnom u mnogobrojnoj očajnoj braći i sestrama koji bježe od sukoba, siromaštva i klimatskih promjena, Papa je istaknuo kako je potrebno uhvatiti se u koštac s tim problemom bez isprika i odgađanja. Pitanje je to koje treba rješavati zajedno, kao zajednica, pa i zato što će, u kontekstu u kojem živimo, posljedice prije ili kasnije pogoditi sve.

Papine riječi upućene vlastima gotovo su dijametralno suprotne onome što čine mađarske vlasti predvođene Orbanom. Zanimljivo je kako je upravo Orban i njegova politika puna bliža utjecajnim klerikalnim strukturama u Hrvatskoj, nego ono što govori i čini papa Franjo.

  1. travnja: Vlast u BiH bez SDA

Više od pola godine od zadnjih parlamentarnih izbora u BiH konačno je formirana vlast Federacije BiH. Prvi put ona će biti bez SDA, nacionalističke stranke bošnjačkog naroda. Koliko je gubitak vlasti bio bolan, svjedočili su protesti članova i simpatizera ove stranke ispred Parlamenta FBiH popraćeni i fizičkim napadima na neke parlamentarce i novinare koji nisu u službi ove stranke.

Padom SDA poražena je jedna opasna politika koja se u zadnje vrijeme deklarativno zalagala za građansku BiH, pokušavajući prevariti prije svega međunarodnu zajednicu, a koliko bi ona bila građanska najbolje su pokazali sami simpatizeri ove stranke prilikom protesta izvikujući ‘Allahu ekber’ i noseći ratne zastave Armije BiH.


Ivan T., polis.ba