www.polis.ba

Natpis „Krist, od Marije rođen“ iz 5. st. otkriven u sjevernom Izraelu

Ostaci natpisa na grčkom jeziku stari 1500 godina otkriveni su u sjevernom Izraelu, priopćila je u utorak, 13. siječnja, Uprava za starine Izraela. Na natpisu stoji: „Krist, od Marije rođen“

Natpis koji su otkrili arheolozi nalazi se na ulazu u impozantnu građevinu iz bizantskog ili ranog islamskog perioda. Pod građevine bio je ukrašen geometrijski oblikovanim mozaicima. Ostaci su pronađeni prilikom izgradnje puta u selu Taiba u Jizreelskoj dolini u Izraelu. (Dolina je smještena u regiji Galijela, u blizini Nazareta.)

„Nismo znali što bismo mogli očekivati izvodeći radove, ali nam je bilo poznato da su se na ovom području pronalazili arheološki ostaci. Kad smo pročitali pronađeni natpis, znali smo da imamo ostatke crkve“, kazao je arheolog Yardenna Alexandre iz Uprave za starine za Jerusalem Post.

Prema izraelskom zakonu, istraživačka iskapanja se moraju poduzeti prije početka bilo koje gradnje. Obično se lokalna zajednica poziva da sudjeluje u projektima. Na taj način Uprava za starine potiče interes za arheologiju i baštinu zemlje.

„Krist, od Marije rođen. Ovo je djelo bogobojaznog i pobožnog biskupa [Theodo]sius i ubogog Th[omasa] koje su sagradili iz temelja. Tko god uđe treba se pomoliti za njih“, glasi cijeli natpis, kojega je pročitala Dr. Leah Di Segni, istraživačica na Hebrejskom univerzitetu u Jeruzalemu.

Pronađeni natpis na grčkom. (foto: Tzachi Lang, Israel Antiquities Authority)

 

„Natpis pozdravlja one koji uđu i blagoslivlja ih. Stoga je jasno da se radi o crkvi, a ne o samostanu – crkve su pozdravljale vjernike na ulasku, dok to nije bio slučaj sa samostanima“, komentirala je Di Segni.

Theodosius je bio mjesni nadbiskup Beit She’ana kojem je pripadala Taiba u 5. st. Njegovo se ima pojavljuje u dokumentima na tadašnjim susretima nadbiskupa, objašnjava Alexandre. Riječi „Krist, od Marije rođen“ bile su naširoko upotrebljavane na početku pisanih dokumenata i drugih tekstualnih oblika, služile su kao blagoslov ili zaštita od zla. „Kao blagoslov, natpis bi mogao izvorno stajati na ulazu u crkvu, da bi ga ljudi mogli vidjeti. Ovdje je međutim pronađen kao sastavio dio zida, zbog čega zaključujemo da je ta stijena drugi put korištena kao materijal za zidanje. Vjerojatno je crkva bila srušena pa onda je ponovno napravljena“, naglasio je Alexandre.

Jizreelska dolina čuva brojna svjedočanstva o drevnom kršćanskom životu. „Ovo je prvi dokaz postojanja bizantske crkve u selu Taiba i pridodaje se drugim pronalascima koji svjedoče o aktivnosti kršćana koji su živjeli na ovom području“, kazao je arheolog Uprave za starine države Izrael dr. Walid Atrash.

Među brojnim drugima, ostaci crkava iz križarskog perioda i drevni samostani bili su otkriveni na ovom području. Sama Taiba bila je kršćansko selo u bizantskom periodu (od 5. do 7. st.) a kasnije je postala križarska utvrda. „Uokolo utvrde izraslo je moderno arapsko selo, dok su ostaci utvrde još vidljivi“, zaključuje Alexandre.

Izvor: The Jerusalem Post.
(J.Š., polis.ba)