www.polis.ba

Na Svjetskom danu mladih, Josipa, nositeljica zastave BiH: Željela sam pokazati snagu i otpor naše zemlje

Svjedočanstvo mlade studentice iz Sarajeva, izaslanice svoje zemlje za Franjevačku mladež: na papinu pozornicu, na svečanom dočeku, „donijela sam otpor Bosne i Hercegovine“. I pozdravlja Franjin apel Europi: “Ako donosi mir Ukrajini, pomaže i Balkanu da prevlada preostale podjele”

Alessandro Di Bussolo, vaticannews.va


Među više od 200 nositelja zastava iz cijeloga svijeta na svečanom dočeku Pape na Svjetskom danu mladih u Lisabonu bila je i 21-godišnja Josipa Bošnjak iz Kiseljaka, koja je visoko držala zastavu Bosne i Hercegovine. Studentica informacijskih tehnologija na Sveučilištu u Sarajevu, Josipa je na Svjetskom danu mladih 2023. s grupom Franjevačke mladeži, kao međunarodna izaslanica iz svoje zemlje. Ovo je njezino prvo iskustvo na Svjetskom danu mladih, kaže da je noseći bosansku zastavu na pozornici i zelenom koridoru Coline do Encontro, željela pokazati svijetu “snagu i otpor svoje zemlje, unatoč izazovima s kojima smo se morali suočavati u prošlosti”.

Josipa: na pozornici sam nosila otpor svoje zemlje

O papinom apelu Europi da pronađe “kreativne načine za okončanje rata u Ukrajini”, djevojka kaže da na taj način Stari kontinent može utrti put boljoj budućnosti, ne samo Ukrajine, već i Bosne i Hercegovine, koja se i dalje suočava s podjelama.

Zašto si htjela sudjelovati na Svjetskom danu mladih u Lisabonu?

Ovo je moj prvi Svjetski dan i odlučila sam sudjelovati iz više razloga: prije svega željela sam produbiti svoje znanje o svojoj vjeri i željela sam duhovno rasti; zatim sam željela upoznati mnoge mlade, jer mi je ovaj događaj omogućio da podijelim i razmijenim kulturne i vjerske perspektive. I uopće, naravno, susret s Papom najznačajniji je razlog zašto sam odlučila sudjelovati.

Što se nadaš ponijeti kući sa svog susreta s tolikim mladim ljudima i s Papom, zahvaljujući njegovim riječima i učenjima?

Nadam se da ću iz susreta s tolikim mladim ljudima i s Papom izvući duboki osjećaj obogaćivanja i duhovnog rasta. Prilika da izravno slušam njegove riječi i učenja, nadahnut će i ojačati moju vjeru. Također se radujem stjecanju vrijednih uvida i smjernica koje mogu primijeniti u svome životu i koje mogu podijeliti s drugima u svojoj zajednici. I, naravno, iskustvo kontaktiranja s mladim vjernicima iz različitih sredina potaknut će osjećaj globalnog jedinstva. A samim tim i solidarnost unutar Crkve.

Što ti znači nositi zastavu Bosne i Hercegovine, svoju zemlju, pred Papom i stotinama tisuća mladih iz cijeloga svijeta?

Nositi zastavu svoje zemlje pred Papom i stotinama tisuća mladih za mene je neizmjerna čast i duboko značajno iskustvo. To je prilika da pokažemo svijetu snagu i otpor naše zemlje, unatoč izazovima s kojima smo se morali suočavati u prošlosti. Osim toga, ovaj trenutak ima duboko duhovno značenje i predstavlja priliku za promicanje mira i razumijevanja globalne solidarnosti.

Papa je u svom govoru predstavnicima vlasti u srijedu zatražio od Europe da ponudi puteve mira, kreativne načine za okončanje rata u Ukrajini i brojnih sukoba u svijetu. Vi koji ste u Bosni prije 30 godina patili zbog šutnje Europe, sada se nadate da će vas Europska unija primiti? Može li to donijeti bolju budućnost za još uvijek tako podijeljenu Bosnu i Hercegovinu?

Pa, premlada sam da mogu reći da sam svjedočila šutnji Europe u teškim vremenima, ali mogu reći da sam netko tko svaki dan svjedoči posljedicama te šutnje. Nadam se da će Europa odgovoriti na Papin apel za mir i za kreativno rješenje koje će okončati rat u Ukrajini. Europa, prihvaćajući dijalog i aktivno tražeći puteve ka miru, može otvoriti put ka boljoj budućnosti, ne samo za Ukrajinu nego i za Bosnu i Hercegovinu, čije je društvo još uvijek podijeljeno. Može pomoći u zacjeljivanju rana prošlosti, poticati susret između različitih etničkih skupina i suočiti se s podjelama koje i danas postoje. U biti, vjerujem da zajedno, kroz otvorenu komunikaciju i solidarnost, možemo raditi na ujedinjenijoj i skladnijoj budućnosti.

Kakvo je tvoje iskustvo s mladima iz muslimanskih i pravoslavnih zajednica u Bosni? Imaš li prijatelja među njima?

Studiram u Sarajevu, gdje su uglavnom muslimani i imam dobra iskustva s njima. Imamo ponekad prilike za dijalog i među nama postoji poštovanje. Prijatelji smo, Crkva i katolička zajednica, s mojim prijateljima, uvijek ćemo nastojati s njima voditi dijalog. Imali smo nekoliko zajedničkih susreta, tako da imam dobro iskustvo, ali mislim da je problem više na političkoj razini nego na razini civilnog društva.


Prijevod: Predrag Mijić, polis.ba