www.polis.ba

Na svečanosti u Zaboku Ivanu Lovrenoviću uručena književna nagrada ‘Gjalski’

Nagrada za roman ‘U sjeni fantoma’

Dana 28. listopada, na svečanosti u atriju Osnovne škole ‘Ksaver Šandor Gjalski’ u Zaboku, uručena istoimena, prestižna književna nagrada za 2023. godinu, hrvatskom i bosansko-hercegovačkom književniku Ivanu Lovrenoviću za njegov roman ‘U sjeni fantoma’, koji je posvećen tragediji Bleiburga.

Književnu nagradu ‘Ksaver Šandor Gjalski’ u obliku statue Lovrenoviću je uručio zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, povelju mu je uručila predsjednica Društva hrvatskih književnika Hrvojka Mihanović – Salopek, a novčanu nagradu u iznosu od 4.000,00 eura dobitniku je uručila izaslanica ministrice kulture Mihaela Majcen Marinić.

Foto: radio-stubica.hr

– Nema ljepše riječi nego ‘Hvala’. Ja sam stvarno zahvalan i ne znam više kojim redom to da ispričam pa ću reći samo tako: Hvala. Hvala svima koji su zaslužni za to što je ova nagrada pripala meni i hvala vama koji ste došli tu da to zajedno obilježimo – rekao je Lovrenović na početku svoje zahvale na primljenoj nagradi.

Budući da su mnogi proteklih tjedana i mjeseci isticali kako njegov roman izaziva veliku empatiju kod čitatelja, Lovrenović se dotakao i samog Ksavera Šandora Gjalskog kao autora sličnog pripovjedačkog stila. Podsjetio je kako je riječ o književniku čija su djela sastavni dio školske lektire, a kod učenika sve ono što se ‘mora’, što je obavezno za čitati, donosi u toj dobi jedan ‘čudan psihološki efekt’. Čim je neki autor obavezan, psihološki mehanizam radi tako da vam pisca udalji, neke čak i omrzne. I onda ono što čitate, čitate s nekom vrstom otpora. Naravno, tako se događalo i meni, kao i svima. Događalo se i s mnogim piscima, ali vjerujte mi na riječ, ne zato što sam sad ovdje u Zaboku s vama…, morate mi vjerovati da je u mom iskustvu u susretu s Gjalskim taj efekt ‘omanuo’. Nije radio sa mnom. Već kao gimnazijalcu meni je u Gjalskovom tekstu nešto bilo blisko i drago i zato sam njegove proze čitao bez otpora – rekao je te dodao kako je Gjalski itekako dobro znao u svojoj literaturi izazvati empatiju.

Foto: radio-stubica.hr

Inače, u uvodnom pozdravu zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek izrazio je zadovoljstvo što se, nakon pandemijskih godina, ova nagrada ponovo dodjeljuje na tradicionalan način, a u čestitci laureatu, Hanžek je podijelio s okupljenima i jedno iskreno priznanje. – Priznao sam autoru da nisam pročitao niti jedno njegovo književno djelo, ali sam ga intenzivno pratio u njegovim medijskim nastupima, koji su posebno bili intenzivni u vremenima teškim za susjednu nam Bosnu i Hercegovinu, s apsolutnim slaganjem oko njegovog pristupa i stavova. I drago mi je da je on ove godine laureat – rekao je Hanžek.

Župan Željko Kolar, uz čestitku Lovrenoviću, napomenuo je kako Književna nagrada ‘Gjalski’ konačno dobiva onakvu medijsku pažnju kakvu zaslužuje. – Njezina vrijednost u književnom smislu nikad nije niti bila upitna. U krajnjoj liniji, resorno ministarstvo stoji iza nje. No, mislim da interes kulturne, književne javnosti za nju nikad nije bio veći i da raste iz godine u godinu, što ova nagrada i zaslužuje. Ova nagrada nama je izuzetno bitna i zbog naših mladih, zbog naše djece, jer kroz Malu nagradu ‘Gjalski’ za osnovne i srednje škole potičemo naše mlade da sudjeluju u književnosti, da se znaju izraziti, a s druge strane, da motiviramo mlade ljude da čitaju – istaknuo je Kolar koji je Lovrenoviću poklonio njegov portret, dodavši u šali kako mu poklanja tu sliku kako bi se svako jutro budio s pogledom na velikog književnika.

Foto: radio-stubica.hr
Foto: Mario Krog; izvor: zagorje.com

Izaslanica ministrice kulture Mihaela Majcen Marinić kazala je kako o ugledu svake nagrade najviše govore upravo njezini laureati, odnosno, djela za koje je ona dodijeljena. – Upravo ovim romanom gospodin Lovrenović je bitno doprinio ugledu ove nagrade, stoga čestitam i žiriju koji je to odabrao, a isto tako i organizatorima na još jednim Danima Ksavera Šandora Gjalskog i nadam se da se vidimo još puno puta. I pozivam sve koji još niste da pročitate ovu zaista predivno ispripovijedanu knjigu koja se odnosi na sve nas – rekla je Majcen Marinić.

Spomenimo na kraju da je predsjednik prosudbenog povjerenstva Književne nagrade ‘Ksaver Šandor Gjalski’, Ludwig Bauer, pročitao obrazloženje koje je napisao dr.sc. Ivica Matičević, a u kojem je detaljno objašnjeno zašto je upravo Lovrenovićev roman ove godine dobio Nagradu ‘Gjalski’. Također, Lovrenović je istaknuo kako je tu odluku većinom glasova donijelo Povjerenstvo u kojem su, uz njega kao predsjednika, bili Ivica Matičević, Antun Pavešković, prošlogodišnji dobitnik Nagrade Gjalski, Ingrid Lončar i Sofija Keča.


Tekst: Ivan Kovačić; izvor: zagorje.com