www.polis.ba

Migranti su blagoslov za Crkve u Europi

Papa je u govoru spomenuo tragediju koja se dogodila 2016. godine u Belgiji, u zračnoj luci Zaventem, kada su u terorističkim napadima, za koje je odgovornost preuzela tzv. Islamska država, poginule 32 osobe. „Oni koji su to učinili bili su Belgijanci, ali djeca neintegriranih, getoiziranih migranata“, rekao je Papa. Stoga je istaknuo korake koje valja poduzeti kako bi se odgovorilo na izazove koje postavljaju migracije, a oni se podudaraju s četiri glagola: primiti, pratiti, promicati i integrirati

„U svjetlu latinskoameričkoga iskustva mogao sam ustvrditi da su doseljenici, ako im se pomogne integrirati se, blagoslov, bogatstvo i dar koji potiče društvo na razvoj“, rekao je Papa Franjo, citirajući odlomak iz enciklike Fratelli tutti tijekom susreta sa sudionicima skupa koji su organizirale Talijanske katoličke misije u Europi, o temi „Talijani u Europi i kršćansko poslanje“.

Papa je u govoru spomenuo tragediju koja se dogodila 2016. godine u Belgiji, u zračnoj luci Zaventem, kada su u terorističkim napadima, za koje je odgovornost preuzela tzv. Islamska država, poginule 32 osobe. „Oni koji su to učinili bili su Belgijanci, ali djeca neintegriranih, getoiziranih migranata“, rekao je Papa. Stoga je istaknuo korake koje valja poduzeti kako bi se odgovorilo na izazove koje postavljaju migracije, a oni se podudaraju s četiri glagola: primiti, pratiti, promicati i integrirati.

„Migranti, ako su uključeni u projekte integracije, mogu biti blagoslov i za Europu, za Crkve u Europi“, istaknuo je Papa te podsjetio da „ne zaboravimo, primjerice, da je sveta Francesca Saverio Cabrini, redovnica iz Lombardije, migrantica među migrantima, bila prva svetica državljanka Sjedinjenih Američkih Država. Istodobno, migracije su pratile i mogu, kroz susrete, odnose i prijateljstvo, poduprijeti ekumenski hod u različitim europskim zemljama u kojima vjernici većinom pripadaju reformiranim ili pravoslavnim zajednicama.“

Migranti su dio „nas“

Osvrnuvši se na temu susreta Papa Franjo je istaknuo tri stvari koje im mogu pomoći danas, kao i u budućnosti. Prva se odnosi na mobilnost, na migracije. „Često migrante vidimo kao ‘druge’ u odnosu na nas, kao strance“, primijetio je. „Zapravo, čitajući podatke o toj pojavi, otkrivamo da su migranti važan dio ‘nas’, osim što su, u slučaju talijanskih iseljenika, nama bliske osobe: naše obitelji, naši mladi studenti, oni s diplomom, nezaposleni, naši poduzetnici. (…) To je stvarnost koju osjećam posebno bliskom, budući da je i moja obitelj emigrirala u Argentinu. Važno je, dakle, to ‘mi’ kako bismo tumačili mobilnost“ istaknuo je Papa.

Europa je lijepi mozaik koji ne valja nagrditi  

Drugo se Papino razmišljanje odnosilo na Europu. „Tumačenje talijanske migracije na europskom kontinentu treba nas činiti sve svjesnijima da je Europa zajednički dom“, rekao je Papa. „Ni Crkva u Europi ne može ne uzeti u obzir milijune migranata, talijanskih i iz drugih zemalja, koji obnavljaju lice gradova, lice zemalja. Istodobno njeguju san o ujedinjenoj Europi, sposobnoj prepoznati zajedničke korijene i radovati se raznolikosti koja ju nastanjuje“ (Fratelli tutti, 10) napomenuo je Papa Franjo navodeći riječi iz enciklike Fratelli tutti. „Lijep je to mozaik koji ne valja nagrditi ili pokvariti predrasudama ili mržnjom prikrivenom namještenom pristojnošću. Europa je pozvana obnoviti danas svoj poziv na solidarnost u supsidijarnosti“, zaključio je Papa.

Sjećanje i baština koju treba oživjeti

„Treće se razmišljanje odnosi na svjedočanstvo vjere zajednica talijanskih iseljenika u europskim zemljama“, napomenuo je Papa. „Zahvaljujući njihovoj ukorijenjenoj pučkoj religioznosti prenosili su radost evanđelja, učinili su vidljivom ljepotu otvorenih i gostoljubivih zajednica, dijelili su hod lokalnih kršćanskih zajednica. Stil zajedništva i poslanja obilježio je njihovu povijest, i nadam se da će moći oblikovati i njihovu budućnost. Riječ je o prekrasnoj niti koja nas veže za sjećanje na naše obitelji. Kako da ne mislimo na naše djedove i bake koji su migrirali, i na njihovu sposobnost da budu plodonosni i u kršćanskom životu? To je baština koju valja čuvati i njegovati, te pronalaziti načine koji nam omogućuju oživjeti navještaj i svjedočenje vjere.“ To – prema Papinim riječima – uvelike ovisi o dijalogu među generacijama, posebno između djedova i baka i unuka.

Crpiti iz korijena

Osvrćući se na međugeneracijski dijalog, Papa je istaknuo da je vrlo važno da mladi ostanu privrženi korijenima. „Upravo je u trenutku kada žive u drugim europskim kontekstima, dragocjena limfa koju crpe iz korijena, od djedova i baka, limfa ljudskih i duhovnih vrednota“, rekao je Papa. Na kraju je podsjetio na svjedočanstva iz prošlosti koja mogu osvijetliti sadašnjost i budućnost. „Neka blaženi biskup Giovanni Battista Scalabrini, čije je djelovanje među migrantima jačalo poslanje Crkvi u Italiji, i sveta Francesca Cabrini, zaštitnica migranata, vode i štite vaš hod u Crkvama u Europi za novo, radosno i proročko naviještanje evanđelja“, rekao je Papa Franjo.


Izvor: Vatican news