www.polis.ba

Joe Biden: Moju politiku usmjeravala je „najveća zapovijed“

Moramo ponovno postati nacija koja brani baštinjeno dostojanstvo svakog ljudskog bića, podupire blagoslov slobode i koja će providjeti utočište za one koji bježe od nasilja i progonstva.

U evanđelju po Mateju, Isus je upitan: „Učitelju, koja je najveća zapovijed u zakonu?“ -„Ljubi Gospodina Boga svim srcem svojim i sa svom dušom svojom i sa svom pameću svojom“, rekao mu je. „Ovo je prva i najveća zapovijed. A druga je slična ovoj:’Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga.’ Cijeli Zakon i Proroci vise o ove dvije zapovijedi.“

Ovi trajni principi – ljubiti Boga i drugoga –stvarni su temelj moje vjere. Kroz moju karijeru u javnoj službi, ove su vrijednosti činile temelj onoga što mi je bilo najvažnije. Kao mužu, ocu, djedu, one su kamen temeljac na kojem je sazidana naša obitelj. Kroz patnju gubitka moje supruge, kćerke i sina, održale su me s nadom u vječnost. Vjera mi je bila izvor neizmjerne utjehe u vrijeme žalosti, ali i svakodnevno nadahnuće u borbi protiv zloupotrebe moći u svim njezinim oblicima.

Moja katolička vjera usadila mi je temeljnu istinu – svaka osoba na zemlji jednaka je u pravima i dostojanstvu zato što smo mi svi voljena Božja djeca. Svi smo stvoreni na „ sliku Božju“ – prekrasno, jedinstveno, na sliku Božju, s urođenim dostojanstvom. Ovo je isto vjerovanje koje je u srcu našeg američkog eksperimenta i napisano je u naše temeljne dokumente – svi smo stvoreni jednaki i obdareni od Stvoritelja s neotuđivim pravima.

Kao država, nikada nismo bili savršeni niti oslobođeni od predrasuda. Nikada nismo u punini ispunili ove ideale, ali se nikada nismo ni udaljili od njih. I u onom našem najboljem, ovo su vrijednosti koje su nas gurale naprijed, neprestano i iznova, kao što je dr. King rekao, da savijemo taj veliki luk moralnog univerzuma prema pravdi. Mene kao predsjednika ovi će principi oblikovati u svemu što budem radio, i vjera će mi nastaviti služiti kao sidro, kako je i bila tijekom cijelog mojeg života.

Upravo sada, kao država se suočavamo s brojnim krizama, uključujući prijetnje stvarnoj ideji Božje slike. Zbog toga ja ovo nazivam borbom za dušu nacije. Vidjeli smo to u Charlottesvillu 2017, mržnju i uzavreli bijes onog naroda koje je izišao iz polja noseći tiki baklje pjevajući s istom žuči antisemitske pjesme koje smo čuli 1930-ih. Od tada smo takve stvari gledali prečesto: napade na migrante, na zajednice različitih boja i osobe različitih vjera. Nasilje proizlazi od onih koji podgrijavaju mržnju i prave podjele u našoj zemlji. Zadnjih je godina postalo tako lagano definirati bližnje kao „druge“, radije nego kao djecu Božju i građane Amerike. Ovo se mora zaustaviti. Moramo se boriti zajedno i voljeti svoje bližnje kao sebe same. To je posao na kojega smo svi od Boga pozvani.

Moramo također iskorijeniti sistemski rasizam, koji je tako suprotan ideji čovjeka kao slike Božje, koji je tako dugo lišavao mnoge naše sestre i braću druge boje kože mogućnosti koje oni zaslužuju kao jednaka djeca Božja. Ova nepravda dugo je bila dio našeg društva, ali je pandemija učinila da ona postane ogoljena pred našim očima. Vidimo tako jasno kako su teret nezaposlenosti i izloženost ovoj bolesti neproporcionalno pali na leđa onim zajednicama koje su povijesno u nepovoljnijem položaju.

Zbog toga moramo isporučiti stvarnu, neposrednu pomoć onima koji je najviše trebaju u ovim izazovnim vremenima – uključujući iznajmljivanje stanova, hranu i pomoć nezaposlenima; studentima pozajmice, pomoć za male biznise koji se bore da bi držali otvoreni vrata svojih radnji; neophodna pomoć državi i lokalnim vladama kako bi mogli platiti hrabre radnike na prvoj liniji; pomoć za škole kako bi se mogle otvoriti sa svim pravilima predostrožnosti i resursima da bi studenti i nastavno osoblje bili sigurni.
Kao što je pastor i teolog Dietrich Bonhoeffer kazao: „Nećemo jednostavno povijati rane žrtava koje gazi kotač nepravde, nego ćemo izbiti žbice iz samoga kotača.“ Kao predsjedniku to će mi biti misija – predvoditi nacionalni napor i zaustaviti kotače nepravde u našoj zemlji koji gnječe mnoge zajednice, posebno zajednice drugačijih boja. Rasna jednakost je temeljni princip integriran u moj program rada. Radit ćemo na otklanjanju prepreka koje sprječavaju punu participaciju u našoj ekonomiji i osigurati svim obiteljima kako bi mogle lakše stvoriti i stvoreno bogatstvo prenijeti djeci, uključujući također olakšice ljudima koji kupuju prvu kuću. Duboko sam opredijeljen izgrađivati obrazovni sustav koji će investirati u našu djecu počevši od rođenja i osigurati da mogućnost obrazovanja djece ne ovisi od poštanskog broja, roditeljskih primanja, rase ili invaliditeta.

Moramo se također suočiti sa sveprisutnim zlom siromaštva koje opterećuje brojne obitelji najbogatije nacije na svijetu. Isus nam kaže da „onomu komu je mnogo dano, mnogo će se od njega tražiti“. Mi smo kao zemlja blagoslovljeni s najvećim svjetskim GDPom i nevjerojatnim nacionalnim resursima – a još se mnoge radne obitelji bore platiti osnovne potrepštine dok se zarada od ekonomije koncentrira u rukama bogatih pojedinaca.

Moja me vjera potiče da prigrlim prioritetnu opciju za siromašne. Kao predsjednik radit ću sve što je u mojoj moći u borbi protiv siromaštva i gradit ću budućnost koja će nas dovesti bliže našem najvećem idealu – ne samo da su sve žene i muškarci stvoreni jednaki u Božjim očima, nego da budu ravnopravno tretirani od svojih sugrađana.

To znači graditi ekonomiju koja će više odražavati nadu izraženu u Iz 65 – svijet u kojem se djeca ne rađaju u nesreći, u kojem radnici uživaju u plodovima svoga rada, u kojem starci proživljavaju svoje godine. Imamo više od milijun veterana koji koriste bonove za hranu i milijune djece ovisne o školskom ručku da ne budu gladni. Moja će administracija razumjeti da nas siromaštvo i ekonomska nepravda ranjavaju. One potkopavaju temeljne vrijednosti na kojima je Amerika sagrađena.

I u Starom i u Novom zavjetu naučili smo da se strancu izražava dobrodošlica – direktno proširenje najveće zapovijedi. Osigurat ću da Amerika ponovno uspostavi samu sebe kao mjesto suosjećanja, milosti i ljubavi za migrante, tražitelje azila, izbjeglice, jer je to dio onoga što mi kao zemlja jesmo.
Ovo je područje koje je utvrdila zajednica vjernika, i ja kao predsjednik usko ću surađivati s vjerskim vođama i vjerskim zajednicama te ponovno potvrditi spremnost nacije za dobrodošlicu izbjeglicama, umjesto da ih odbacimo.

Moramo ponovno postati nacija koja brani baštinjeno dostojanstvo svakog ljudskog bića, podupire blagoslov slobode i koja će providjeti utočište za one koji bježe od nasilja i progonstva.
Odlučan sam izgrađivati imigracijski sustav koji će voditi računa o dostojanstvu svake osobe, slijedeći politike koje će štititi našu sigurnost, podupirati zakon i vrijednosti te rast i unaprjeđenje ekonomije.
Kao senator potpomagao sam zakonodavstvo koje je stvaralo program za izbjeglice koji je ova administracija pokušavala sistematski uništiti. Kao predsjednik odlučan sam obnoviti pristup prema izbjeglicama na temelju naše povijesne prakse i moralne odgovornosti pod objema administracijama, demokratskom i republikanskom.

Moj posao je u karijeri bio oblikovan – a često i rame uz rame – suradnjom s vjerskim liderima, organizacijama i zajednicama posvećenima da budu čuvari naše braće i sestara radeći na stvaranju prilike za svakoga. Ljudi od vjere u mnogim našim državama bili su predvodnici u najvažnijim dostignućima pravde, jednakosti i mira. Ostajem odlučan surađivati s kongregacijama, organizacijama utemeljenima na vjeri i vjerskim liderima za osnaženje i širenje važnoga posla koji oni rade kako bi se suočili s najvažnijim potrebama koje su sada još izraženije kroz ovu pandemiju. Mi smo kao kršćani pozvani da služimo a ne da budemo služeni. Upravo će Biden-Harrisova administracija utjeloviti tu fundamentalnu vrijednost. Bit ćemo sluge naroda i nastaviti važan posao koji smo započeli gradeći snažnu, drugačiju i inkluzivnu koaliciju koja duboko vrednuje doprinose vjernika.

Ne slažemo se uvijek sa svime, ali naša zemlja mora pronaći put za zajednički hod te nadići duh podjela i riječi mržnje koje su tako često bile prisutne u našem javnom život u zadnje četiri godine.
Svi smo važni u Božjim očima i pobrinut ćemo se da postignemo ozdravljene Amerike koja ga treba tako očajnički. Slijediti najveću Božju zapovijed, i zaista voljeti jedni druge. Zajedno možemo dobiti bitku za dušu naše nacije; upravljati različitim krizama s kojima se suočavamo – okončati pandemiju, obnoviti ekonomiju, suprotstaviti se sustavnom rasizmu; pozabaviti se pošašću siromaštva; nastaviti s politikama koje podupiru dostojanstvo svih migranata i izbjeglica; raditi sve što je u našoj moći da bismo osigurali da sva Božja djeca imaju nadu i budućnost koju oni opravdano zaslužuju.

Kao kršćanin, znam da ima puno više toga što nas ujedinjuje nego što nas dijeli. Kao Amerikanac, znam da u našoj zemlji nema ništa što se ne može ostvariti kada smo ujedinjeni.


Ovo je dio teksta kojeg je novi američki predsjednik objavio prije izbora na portalu christianpost.com pod naslovom The greatest commandment has guided my politics. Prijevod: polis.ba