www.polis.ba

Glad u Jemenu uzima sve više života

U Jemenu živi 30-ak milijuna stanovnika, a oko 13.5 milijuna iznimno teško dolazi do hrane. Ljetos je UN upozorio da se oko 360.000 djece nalazi pred smrću zbog gladi.

Paraliziran i teško pothranjen, sedmogodišnji Faid Samim leži skupljen na bolničkom krevetu u jemenskoj prijestolnici Sani, jedva preživjevši putovanje do tamo. “Bio je skoro mrtav kad je stigao, ali smo, hvala Bogu, uspjeli učiniti što je bilo potrebno i počeo se poboljšavati. Boluje od cerebralne paralize i teške pothranjenosti”, rekao je Rageh Mohammed, nadzorni liječnik odjeljenja za pothranjenost u bolnici Al-Sabeen. Faid je težak samo 7 kg, a njegov maleni, krhki oblik tijela zauzima jedva četvrtinu presavijene bolničke deke. Njegova je obitelj morala putovati iz Al-Jawfa, 170 km sjeverno od Sane, kroz kontrolne punktove i po oštećenim cestama, da bi ga dovela do bolnice. Budući da Faidu ne mogu sami priuštiti lijekove i bolničku skrb, obitelj se oslanja na donacije. Mohammed kaže da su slučajevi pothranjenosti u porastu, a da bi se djeca liječila, siromašni roditelji prisiljeni su pouzdati se u ljubaznost stranaca ili međunarodnu pomoć.

Izvor: Reuters, prosinac 2020. | Paraliziran i teško pothranjen, sedmogodišnji Faid Samim leži skupljen na bolničkom krevetu.

Glad nikada nije službeno proglašena u Jemenu koji se, prema UN-u, nalazi u najvećoj svjetskoj humanitarnoj krizi. Šestogodišnji rat ostavio je 80% stanovništva ovisnima o pomoći. U Jemenu živi 30-ak milijuna stanovnika, a oko 13.5 milijuna iznimno teško dolazi do hrane. Ljetos je UN upozorio da se oko 360.000 djece nalazi pred smrću zbog gladi.

Upozorenja UN-a krajem 2018. o sveprisutnoj gladi u Jemenu, mnoge je potaknulo na odlučniju pomoć. No, ograničenja zbog koronavirusa, smanjenih prihoda iz inozemstva, problema s poplavama i skakavcima, te vrlo male donacije u 2020, utjecali su da se situacija pogorša.

Rat je u Jemenu započeo 2015. godine. Sukobljavaju se dvije muslimanske skupine, suniti i šijiti. Prvu podržava Saudijska Arabija, a drugu Iran. Ove dvije države bore se međusobno za prevlast u regiji. Rat je do sada odnio više od sto tisuća ljudskih života, a kraj mu se, nažalost, još ne vidi.

Papa Franjo je na Novu godinu upozorio na dramatično stanje u Jemenu, rekavši da se moli “kako bi se svi zauzeli za pronalaženje rješenjâ koja će omogućiti povratak mira”, te da posebno misli na “djecu u Jemenu, koja su bez škole, lijekova, i koja su gladna”.

Izvor: Reuters; UN | Pripremio: I.T. Polis.ba