www.polis.ba

Čovjek iz Nazareta

Taj mali Bog u čovjeku pati, on je uplašen pred događajima i zbivanjima, pred masovnim grobnicama za koje nitko nije kriv. On je gladan i najrađe bi izvrnuo našu božićnu trpezu onako kako je isprevrtao stolove u hramu kada su trgovali u domu Oca njegovoga

Išao je pognute glave, koračao ravnomjerno, u sandalama od janjeće kože. U blizini mora se izuvao, i nastavljao put bosih nogu. Hodao je po vodi, i nije se obazirao na valove i vjetar koji lomi jarbole. Pjevušeći je pričao. Tabani su mu bili vreli, ruke prazne i slobodne, a tijelo uspravno. Imao je dvije haljine i jednu torbu.

Rodio se u štali. Poslije svoje smrti je proglašen kraljem pravednosti. Bio je iz naroda, ali nije imao svoj narod. Imao je viziju budućnosti. Za sve ljude. Ne samo za svoje. Nije se obazirao na političare. Dapače, on ih je prezirao. Prošlost ga nije zanimala. Nije išao u rat. Da se kojim slučajem rodio u Jugoslaviji, sigurno bi 1990. godine bio dezerter.

On je kralj kojeg ne zanimaju sitni lopovluci kantonskih političara. On se nije uvlačio u guzice biračima i sljedbenicima. Cijeli svijet je čuo za njega, bez mikrofona i promidžbenog tima. On je rascijepio vrijeme na prije i poslije Njega.

I ove godine se pripremamo da proslavimo njegov rođendan. Čekamo gosta da uđe u našu kuću, i pohvali nas. Pripremili smo darove. Što će kralju šareni papir, strah u pozlati, siromaštvo u izobilju? Njega zanimaju samo naša srca.

Varamo se ako mislimo da će se raznježiti kad vidi koliko paketića leži ispod bora, koliko smo sarmi smotali, koliko odojaka i kolača ispekli, koliko kugla i žaruljica zakačili na prozore i božićne jelke, na koliko misa smo bili prisutni. On ne treba žive mrtvace. On treba ljude, hrabre i odvažne, on treba odmetnike, on treba one koji će reći: Tko je moj otac i moja mater?

Taj mali Bog u čovjeku pati, on je uplašen pred događajima i zbivanjima, pred masovnim grobnicama za koje nitko nije kriv. On je gladan i najrađe bi izvrnuo našu božićnu trpezu onako kako je isprevrtao stolove u hramu kada su trgovali u domu Oca njegovoga. On pozna trgovce teritorijama, trgovce djevojčicama, trgovce logorima u koje smo zatvarali svoje prijatelje i radne kolege. On sve vidi, sve zna i sve pamti.

On se ne da svojatati, i nije samo naš, niti smo samo mi njegovi. On nije gibanica, ni crkveno zvono, ni damastni stolnjak, ni svijeće koje gore na oltarima, ni naš krsni list, ni lažni zavjeti koje smo dali. Ni praznik zbog kojeg ćemo se odmoriti od posla. On je onaj kojeg se bojimo, kojeg prozivamo, pljujemo i preziremo. On je naš komšija, uplašen, gladan i slabo obučen. On je pustinjak u nama. On je sveprisutan i svezaboravljen. Zarobljen i slobodan. Milosrđe i milost. On je čista ljudska savjest. Njegovo prvo ime je ljubav.

Božja ljubav je čovječja ljubav. Ona je vidljiva. Mjerljiva. Ona mijenja svijet i pojedince. On dolazi da traži ispovjednike koji su spremni reći: Krivi smo! Ubijali smo, silovali, pljačkali, rušili tuđe domove, izdavali, progonili i još progonimo. Svi smo krivi, jer smo ćutali, jer smo se sablaznili, jer smo izdali.

On dolazi pognute glave i zatvorenih očiju, a sve vidi. Šuti dok piše po pijesku. A sve zna. On je čovjek bez putnih isprava, bos je i nema namjeru da se zaustavi.

Peter Van Lindt, ‘Isus oprašta preljubnici’. Slika se odnosi na scenu iz Evanđelja po Ivanu (8, 1-11): U ono vrijeme Isus se uputi na Maslinsku goru. U zoru eto ga opet u Hramu. Sav je narod hrlio k njemu. On sjede i stade poučavati.
Uto mu pismoznanci i farizeji dovedu neku ženu zatečenu u preljubu. Postave je u sredinu i kažu mu: “Učitelju! Ova je žena zatečena u samom preljubu. U Zakonu nam je Mojsije naredio takve kamenovati. Što ti na to kažeš?” To govorahu samo da ga iskušaju pa da ga mogu optužiti.
Isus se sagne pa stane prstom pisati po tlu. A kako su oni dalje navaljivali, on se uspravi i reče im: “Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.”
I ponovno se sagnuvši, nastavi pisati po zemlji. A kad oni to čuše stadoše odlaziti jedan za drugim počevši od starijih. Osta Isus sam – i žena koja stajaše u sredini.
Isus se uspravi i reče joj: “Ženo, gdje su oni? Zar te nitko ne osudi?” Ona reče: “Nitko, Gospodine.” Reče joj Isus: “Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti.”

Ružica Miličević, polis.ba


*Naslovna ilustracija: Mogući izgled sela Nazareta iz Isusova vremena /izvor: mariadenazareth.com/