www.polis.ba

Božićna poruka ‘Urbi et Orbi’ pape Franje

Svi smo na istoj barci. Svaka osoba je moj brat. U svakome vidim odraz Božjeg lica, u onima koji trpe izranja Gospodin koji traži moju pomoć

Volio bih da do svakoga dođe poruka koju Crkva naviješta na ovaj blagdan, riječima proroka Izaije: „Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan“ (Iz 9,5).

Rođeno je dijete. Rođenje je uvijek izvor nade, ono je život koji cvjeta, obećana budućnost. Ovo dijete, Isus, je „rođeno za nas“: jedan od nas u potpunosti, bez privilegija i izuzeća. Dijete koje je Djevica Marija rodila u Betlehemu, rođeno je za svakoga – on je „sin“ kojega je Bog darovao cijelom ljudskom rodu.

Zahvaljujući ovom djetetu, svi se možemo obraćati Bogu nazivajući ga „Oče“, „Tata“. Isus je Jedinorođeni; nitko drugi ne poznaje Oca, osim Njega. On je došao na svijet baš zato da nam otkrije Božje lice. I stoga, zahvaljujući ovom Djetetu, svi se možemo zvati i zaista biti braća: na svim kontinentima, bez obzira na jezik i kulturu, s našim identitetima i različitostima, ali ipak svi braća i sestre.

U ovom povijesnom trenutku, označenom ekološkom krizom i teškom ekonomskom i društvenom neuravnoteženošću, otežanima dodatno pandemijom koronavirusa, više nego ikada nam je potrebno bratstvo. Bog nam ga nudi dajući nam svoga Sina Isusa: ne bratstvo koje čine lijepe riječi, apstraktni ideali, nejasni osjećaji… Ne. Bratstvo utemeljeno na stvarnoj ljubavi, sposobno susresti drugoga različitog od sebe, supatiti u njegovim mukama, približiti se i brinuti se za njega, iako nije iz moje obitelji, moje etničke grupe, moje religije; razlikuje se od mene, ali je moj brat i moja sestra. I ovo vrijedi također u odnosima među narodima i nacijama: svi smo braća!

U Božiću slavimo svjetlo Kristovo koje dolazi na svijet i dolazi za svakoga, ne samo za pojedine. Danas u ovom vremenu tame i nesigurnosti zbog pandemije, pojavljuju se različita svjetla nade, kao što je otkriće cjepiva. Zbog toga što ova svjetla mogu osvijetliti i donijeti nadu cijelome svijetu, moraju biti svima na raspolaganju. Ne smijemo dopustiti da isključivi nacionalizmi nas spriječe da živimo kao stvarna ljudska bića koja jesmo. Također ne smijemo dopustiti da nas pobijedi virus radikalnog individualizma i da nas učini neosjetljivima na patnje druge braće i sestara. Ne mogu postaviti sebe ispred drugih, postavljajući zakone tržišta i izume iznad zakona ljubavi i zdravlja ljudskog roda. Tražim od svih, od državnih dužnosnika, poduzeća, međunarodnih tijela da promiču suradnju, a ne natjecanje, i da traže rješenje za svakoga: vakcina za svakoga, posebno za najranjivije i najpotrebnije u svim regijama Zemlje. Na prvom mjestu, najranjiviji i najpotrebitiji!

Betlehemsko Dijete pomaže nam da budemo raspoloživi, velikodušni i solidarni, posebno prema ranjivijim osobama, bolesnima i onima koji su u ovo vrijeme bez posla i u teškoj situaciji zbog ekonomskih posljedica pandemije, kao i žene koje u ovim mjesecima izolacije trpe obiteljsko nasilje.

Nasuprot izazovu koje ne poznaje granice, ne mogu se postavljati barijere. Svi smo na istoj barci. Svaka osoba je moj brat. U svakome vidim odraz Božjeg lica, u onima koji trpe izranja Gospodin koji traži moju pomoć. Vidim ga u bolesnima, siromašnima, nezaposlenima, migrantima i izbjeglicama: svi su braća i sestre!

U danu kada je Riječ Božja postala dijete, pogledajmo mnogu djecu koja po cijelome svijetu, posebno u Siriji, Iraku i Jemenu, još plaćaju visoku cijenu rata. Njihova lica pokreću savjesti ljudi dobre volje, kako bi se rješavali uzroci sukoba i nastojalo se hrabro na izgradnji budućnosti mira.

Neka ovo bude prikladno vrijeme za ublažavanje tenzija na cijelom Bliskom Istoku i istoku Mediterana.

Neka dijete Isus ozdravi rane voljenog sirijskog naroda, koji se već desetljeće iscrpljuje ratom i ratnim posljedicama, sada još sve otežano pandemijom. Neka dijete Isus donese utjehu iračkom narodu i svima onima koji su angažirani na putu pomirenja, posebno jazidima, teško pogođenima ratom posljednjih godina. Neka donese mir u Libiju i omogući da nova faza pregovora, koji se trenutno vode, donese završetak svakog oblika neprijateljstva u državi.

Betlehemsko Dijete daruje bratstvo zemlji u kojoj se rodilo. Neka Izraelci i Palestinci povrate uzajamno povjerenje i traže pravedan i trajan mir kroz izravni dijalog, sposoban pobijediti nasilje i nadići rasprostranjenu ozlojeđenost, kako bi svijetu svjedočili ljepotu bratstva.

Zvijezda koja je osvijetlila božićnu noć, neka bude vodič i ohrabrenja za libanonski narod, da bi, u poteškoćama kroz koje prolaze, uz podršku Međunarodne zajednice, sačuvali nadu. Neka Knez Mira pomogne odgovornima u državi da ostave po strani pojedinačne interese i neka s ozbiljnošću, čestitošću i transparentnošću rade kao bi Libanon mogao proći put reformi i nastaviti u poslanju slobode i mirnog suživota.

Neka Božansko Dijete umanji patnje naroda Burkine Faso, Malija i Nigera, koje su pogođene teškom humanitarnom krizom, koja svoj izvor ima u ekstremističkim oružanim sukobima, u pandemiji i drugim prirodnim nedaćama; neka ugasi nasilje u Etiopiji gdje su, zbog sukoba, mnoge osobe prisiljene bježati; neka daruje utjehu stanovnicima regije Cabo Delgado, na sjeveru Mozambika, žrtvama nasilja međunarodnog terorizma; neka potakne odgovorne u Južnom Sudanu, Nigeriji i Kamerunu da nastave ići putem započetog dijaloga.

Neka Vječna riječ Očeva bude izvor nade za američki kontinent, teško zahvaćenog koronavirusom, koji je otežao već postojeće patnje koji ga pristišću, često kao posljedica korupcije i trgovine drogom. Neka pomogne nadići nedavne društvene tenzije u Čileu i zaustavi patnje venecuelanskog naroda.

Neka Nebeski Kralj zaštiti narode udarene prirodnim nesrećama na jugoistoku Azije, posebno na Filipinima i u Vijetnamu, gdje su brojne oluje prouzrokovale poplave s ogromnim posljedicama za obitelji koje žive u ovim zemljama, u smislu gubitka života, uništenja okoliša i posljedica za lokalnu ekonomiju.

Misleći na Aziju, ne mogu zaboraviti narod Rohingya; Isus, rođen siromašan među siromašnima, neka donese nadu u njihovu patnju.

Draga braćo i sestre,

„Dijete nam se rodilo“ (Iz 9,5). Došlo nas je spasiti! Naviješta nam da trpljenje i zlo nemaju posljednju riječ. Prepustiti se nasilju i nepravdi značilo bi odbacivanje božićne radosti i nade.

U ovom blagdanskom danu, u mislima sam posebno s onima koji ne daju da ih nadvladaju nepovoljne okolnosti, nego se trude donijeti nadu, utjehu i pomoć, pomažući onima koji pate i prateći one koji su sami.

Isus je rođen u štali, ali je umotan ljubavlju Djevice Marije i svetog Josipa. Rađajući se u tijelu, Sin Božji je posvetio obiteljsku ljubav. U ovom trenutku mislim na obitelji: na one koje se danas ne mogu okupiti zajedno, kao i na one koje su prisiljene ostati kod kuće. Neka za svakoga Božić bude prilika ponovno otkriti obitelj kao kolijevku života i vjere; mjesto ljubavi koje je gostoljubiva, mjesto dijaloga, opraštanja, bratske solidarnosti i radosti koja se dijeli, izvor mira za cijeli ljudski rod.

Sretan Božić svima!

Izvor: vatican.va. Prijevod: Polis