www.polis.ba

Polisov retrovizor: 6. 2. – 12. 2.

IZBOR NEKOLIKO DOGAĐAJA KOJI SU OBILJEŽILI TJEDAN IZA NAS

6. 2. – Godišnjica smrti Denisa Mrnjavca

Prije 13 godina u prepunom sarajevskom tramvaju ubijen je jedan mladi život. Trojica huligana su 16-godišnjeg Denisa Mrnjavca brutalno pretukla i izbola nožem te je od tih povreda dan poslije preminuo. Danas su tim povodom Denisova majka Ana i prijatelji položili cvijeće kod tramvajske stanice “Tehnička škola” u Sarajevu ispred njegove fotografije koja se nalazi na mjestu na kojem se dogodilo to svirepo ubojstvo. Denis je bio učenik drugog razreda Katoličkog školskog centra u Sarajevu.

Od tragične Denisove smrti prošlo je mnogo godina. Čuli smo, nažalost, sličnih potresnih priča međuvršnjačkog nasilja u našem društvu. Država i društvu još nisu ponudili nikakav odgovor da se pronađe način da se kroz obrazovanje utječe na mlade ljude da negativnu energiju transformiraju u pozitivne i kreativne ciljeve. Država kojom upravlja nekoliko političkih stranaka, na pojedince u društvu gleda samo kroz prizmu izbora i glasanja.

7. 2. – Zakon i običaji iznad ljubavi

Razgovarao sam s prijateljem koji živi na Bliskom Istoku. Priča mi o ekonomskim i psihičkim posljedicama pandemije na stanovništvo. Spominje jednog svoga prijatelja koji se planirao ženiti krajem prošle godine. Planirao je do tada dopremiti dio kuće u kojoj bi živio s budućom ženom. Jedan je od rijetkih, priča mi prijatelj, koji je uspio pronaći djevojku. Njih dvoje su samostalno odlučili sklopiti brak. Pravilo je, naime, da brak između dvije mlade osobe unaprijed dogovaraju obitelji, nadajući se da će se ljubav probuditi kasnije. Mladić i djevojka su, nastavlja prijatelj, morali odgoditi svadbu do daljnjega, jer je mladić ostao bez posla i bez ikakve naknade. Boji se da će pandemija potrajati tako dugo te će obitelj njegove drage pronaći joj bogatijeg i „viđenijeg“ posla. U sukobu sa zakonima i običajima, ljubav je uvijek na gubitku.

8. 2. – Kad mafija pravi državu

Iako se uhićenje poznatih mafijaša u Srbiji dogodilo prije nekoliko dana, novi detalji koji se vežu uz kriminalca i ubojicu Veljka Belivuka i 15-ak drugih, zaokupljaju srbijansku i javnost u regiji. Postoji sve više indicija da su ove „navijače“ i vođe navijačkih grupa za odrađivanje prljavih poslova koristile republička i pojedine lokalne vlasti. Srbijanski tv kanali Nova RS i N1 izvještavali su o dokazima koje u tom pogledu iznosi oporbena političarka Marinika Tepić. Organizirala je u Pančevu konferenciju za novinare s namjerom da iznese dokaze o povezanosti nekih uhićenih kriminalaca s lokalnom vlašću i Vučićevom Srpskom naprednom strankom. Nekoliko desetaka okupljenih „građana“ nisu joj dopustili da govori. Ako se dokazima Tepićkine pridodaju brojne nerasvijetljene afere zadnjih godina u Srbiji. Pokazuje se, nažalost, da je Srbija država kojom upravlja mafija, koja se umrežila do zadnjeg sela. Režim u Srbiji vlast održava nacionalističkim mitovima, pričom o napretku, kontrolom medija, zloupotrebom tajnih službi koje surađuju s urednicima tabloida i žestoko napadaju sve „neprijatelje“ režima…

Netko je davno kazao, a sada se ponovno potvrđuje kao pravilo, da sve države na svijetu imaju svoju mafiju, samo naše balkanske mafije imaju svoje države. I entitete, naravno!

9. 2. – U BiH otkriven novi soj koronavirusa

Novi soj koronavirusa tzv. britanskog tipa otkriven je u BiH, potvrdili su stručnjaci Veterinarskog fakulteta u Sarajevu. Unatoč tome, epidemiološka situacija u zemlji i dalje se smatra razmjerno stabilnom, a vlasti su najavile i popuštanje nekih od mjera ograničenja koje su trenutačno na snazi.

Profesor na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, Teufik Goletić kazao je na konferenciji za medije kako je, na temelju analize 20 uzoraka, u jednom slučaju potvrđen britanski soj koronavirusa. Nije pojasnio tko je bio prenositelj novog soja virusa koji se znatno brže širi. Kasnije je portal klix prenio vijest kako se radi o inozemnom turistu koji je boravio u Sarajevu.

Glavni epidemiolog u Federaciji BiH Sanjin Musa kazao je kako nema razloga za paniku jer je širenje mutacija virusa očekivano u sadašnjim okolnostima.  “To nije nešto neočekivano, virusi ne poznaju granice”, kazao je Musa istaknuvši kako je ukupna epidemiološka situacija u BiH stabilna, a broj zaraženih održava se na razmjerno niskoj razini, prenosi klix.ba.

Pandemijska kriza u BiH je potvrdila da je naš zdravstveni sustav na aparatima za održavanje života, bori se za život još zahvaljujući određenom broju medicinskog osoblja koje savjesno i odgovorno radi svoj posao. Naše društvo je u agoniji propadanja, a pojedinci sve više imaju fatalistički odnos prema životu. Mnogi su već unaprijed pomireni sa smrću, ne zbog vjere u onostrano, nego zbog uništene nade u mogućnost normalnog života. To se ponajbolje vidi u odbijanju poštivanja epidemioloških mjera.

10. 2. – “Quo Vadis, Aida?” kandidat za Oskara

Film redateljice Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?” službeno je u utrci za nagradu Oscar, Američke akademije. Riječ je o kategoriji za najbolji film izvan engleskog govornog područja.

Film je ušao u uži izbor među 15 kandidata za Oscara. ”Golemo je to, film o nama, našem stradanju, ispričan na visoko umjetnički način, film koji potvrđuje da je umjetnost vrhunac spoznaje. 15. marta će se znati koji su filmovi nominirani za Oscara, ali je i ovo golemo. Film iz Bosne, koja ne voli umjetnost, došao na korak do vrha”, naveo je, između ostalog, Izudin Bajrović jedan od glumaca u ovom filmu. Film “Quo Vadis, Aida?” svjetsku premijeru imao je u natjecateljskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivala. Dodjela Oscara, zbog pandemije koronavirusa, neće biti održana u veljači, već je planirana za 25. travanj.

Nakon gledanja filma, u najkraćem bi se moglo kazati da gledatelja impresionira zato što je napravljen tako da se emocije gledatelja vežu uz tragediju žrtve. Bude se suosjećanje, supatnja i ljubav prema žrtvi, a ne osjećaji mržnje ili želje za osvetom prema počiniteljima.

11. 2. – Nizozemski vojnici ponovno u Srebrenici

Nizozemski vojnici koji su kao dio mirovnih snaga UN-a bili raspoređeni u Srebrenici u ljeto 1995., kada su ondje srpske snage počinile genocid nad Bošnjacima, dobit će od svoje države po pet tisuća eura naknade za pretrpljene traume i priliku da još jednom posjete to područje.

Takvu odluku donijela je nizozemska ministrica obrane Ank Bijleveld-Schouten na temelju preporuka posebnog povjerenstva koje je imalo zadaću provjeriti stanje u kojemu se danas nalaze bivši pripadnici postrojbe poznate pod nazivom Dutchbat III, čija je zadaća u srpnju 1995. godine bila čuvati Srebrenicu kao zonu pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Bivšim pripadnicima UNPROFOR-a koji to žele nizozemsko će ministarstvo od 2022. omogućiti zajedničke odlaske u Srebrenicu kako bi ondje još jednom vidjeli mjesto na kojemu su počinjeni masovni zločini te o tome razgovarali s mještanima.

Sramotni postupci snaga UN-a u Srebrenici i izručenje u smrt tisuća ljudi, samo su potvrdili ono što je sada svakome na svijetu jasno da UN i kad bi htjele nemaju moć zaustaviti ni jedan rat na svijetu niti spriječiti zločine genocida, kao što je to bilo u Srebrenici. Zamišljam na koji način opravdaju svoju izdaju pripadnici UN-a u Srebrenici. Kako je moguće uopće živjeti nakon što su narod povjeren im na čuvanje izručili u smrt?

12. 2. – Jajce na listi najljepših gradića na svijetu

Američki magazin Thrillist uvrstio je Jajce na listu najljepših gradića na svijetu koji svojom ljepotom i neobičnošću ostavljaju putnike bez daha.

U Bosni i Hercegovini ne nedostaje drevnih gradova, ali nijedan nije bolje očuvan od starog grada Jajca.  Bio je jedno od središta srednjovjekovne Bosne, a još uvijek se mogu vidjeti dobro očuvane utvrde Hrvoja Vukčića Hrvatinića (oko 1350.-1416.). Grad je smješten na ušću rijeke Plive u Vrbas. Svojom velikom raznolikošću svjedoči o brojnim kulturama koje su se susretale u Bosni i Hercegovini – od pripadnika Mitrina kulta do Ilira i Rimljana, Bosanskog kraljevstva, Osmanskog i Austro-Ugarskog Carstva pa sve do perioda SFR Jugoslavije, koja je i stvorena baš u gradu na Plivi.

Polis.ba, I.T.